• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Amigu di Tera: ‘Antillianen langzaamaan milieubewuster’CURAÇAO – Volgens natuurorganisatie Amigu di Tera worden Antillianen milieubewuster. De vereniging probeert mensen bewust te maken van de bijzondere natuurwaarde van Jan Thiel.

 
Deze week lekte het bericht uit dat een zestal Antilliaanse investeerders het aantal hotelkamers uit wil breiden tot een capaciteit van 8000. Voor het hotelproject moet het conserveringsgebied van het Jan Thielstrand wijken, dat onder andere rijke koraalriffen kent.

De milieuorganisatie kijkt tevreden terug op het rendement van de acties om het natuurgebied te sparen. Tot nu toe verzamelde Amigu di Tera ongeveer 4500 handtekeningen en daarnaast 400 bezwaarschriften aan het Bestuurscollege. ,,We merken dat dit milieuprobleem steeds meer begint te leven onder de inwoners”, vertelt Amigu-voorzitter Yvette Raveneau.

Volgens de milieuorganisatie is het voor de toekomst van het eiland cruciaal dat de verhoudingen tussen werkgelegenheid, toerisme en milieu in evenwicht blijven. ,,Iedereen wil meer en meer, maar we moeten niet vergeten dat de natuur en strand enorm belangrijk zijn voor zowel het toerisme als de werkgelegenheid. Daarom willen we met deze acties ten eerste de discussie aan te wakkeren bij de bevolking zodat het ruimteprobleem uiteindelijk ook bij de overheid meer prioriteit krijgt”.

Vanuit de staat is onder meer Plan Mayó in het leven geroepen. Een project dat evenwicht moet brengen tussen toerisme, wonen, kleine en middelgrote bedrijven, natuur en met ruimte en kust die voor de bevolking vrij toegankelijk is. Eugene Rhuggenaath, gedeputeerde van Toerisme en Economische Zaken, is van mening dat als alle partijen zich flexibel opstellen dat tot een win-win-situatie kan leiden.
 
Het natuurgebied bij Jan Thiel kent veel bijzondere flora en fauna, zoals de flamingo en 80 andere vogelsoorten.

www.versgeperst.com