• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO –  De Tweede Kamerverkiezingen beloven erg spannend te worden. Veel kiezers lijken nog te ‘zweven’ want de kieswijzer wordt zelfs op deze verkiezingsdag nog druk bezocht. Om 21.00 uur Nederlandse tijd sluiten de stembureaus. Na de sluiting wordt direct de uitslag van een exitpoll bekend.

Rond 17.45 uur was het opkomstpercentage in Nederland zo’n 48 procent. Dat is lager dan bij voorgaande verkiezingen. De prognose is dat iets minder dan 80 procent van de Nederlanders gaat stemmen. De exitpoll van onderzoeksbureau Synovate, waarbij kiezers bij het verlaten van een stembureau gevraagd wordt naar hun stem, wordt om 21.00 uur bekendgemaakt, de officiële uitslag rond 24.00 uur.

Verloop
De verkiezingsdag loopt voorspoedig, op wat klachten over overvolle stembussen na. In Amsterdam-Oost was een stembureaumedewerker de sleutel vergeten en werd, zoals beschreven in het protocol, de brandweer ingeschakeld om de deur te openen.

Peilingen
Bij de laatste wekelijkse peiling van Synovate staat de VVD bovenaan met 33 zetels en de PvdA  met 30 zetels. Volgens het Financieel Dagblad rukt de PVV van Geert Wilders vandaag op en kan deze partij 22 zetels halen.

Gevolgen voor Curaçao
De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen kan ook invloed op de Antillen hebben. De VVD heeft, bij monde van Kamerlid Paul de Kort, laten weten dat de datum 10-10-10 voor hen niet ‘heilig’ is en ze graag nog bepaalde wijzingen willen zien. De PVV wil Curaçao en Aruba graag uit het Koninkrijk der Nederlanden zien verdwijnen.


www.versgeperst.com