• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Staking IslaCURAÇAO – “Al 25 jaar hebben wij geen salarisverhoging gekregen. Sommige arbeiders verdienen 7,20 gulden per uur. Voor heel zwaar en vies werk!” De werknemers van de Isla zijn het zat en eisen de ondertekening van de nieuwe CAO. Tot dan leggen ze het werk neer.

De werknemers van de Isla zijn vanaf dinsdagmorgen zes uur aan het staken. Op het plein voor de ingang staat een groep van ongeveer honderd arbeiders. Leider van de groep Pablo Cova, staat in het midden met een megafoon. Hij is voorzitter van de algemene vakbond voor werknemers op Curaçao, SGTK. “De emoties lopen hoog op vandaag. Het is dan ook de eerste staking in 25 jaar”, vertelt Cova. “Deze arbeiders hebben vijfentwintig jaar keihard moeten werken zónder CAO. Dus dat houd je niet makkelijk in de hand”, aldus Cova.

Koelkasten
Naast wat geschreeuw lijkt de staking rustig te zijn verlopen. De weg is echter wel afgesloten omdat er vanmorgen koelkasten en stukken ijzer op de weg werden gegooid. “Gelukkig zijn er verder geen incidenten geweest”, aldus politieofficier Ivan Wild. Voorzitter Cova wil ongeregeldheden voorkomen. “Wij hebben gevraagd aan de actievoerders geen alcohol te drinken. Maar wat ze van thuis meenemen, dat kun je niet tegenhouden”, reageert Cova.

Werkgarantie
Het belangrijkste punt waar de arbeiders over vallen is de zogenaamde werkgarantie. Het stakende personeel zegt dat Venezolanen hun werk inpikken. Daarnaast zouden de buitenlandse arbeiders voor hetzelfde werk meer verdienen dan de Curaçaoënaars zelf. “Ze moeten voor zichzelf opkomen”, zegt Cova. “Daarom staakten er vandaag ruim 800 mensen.”

Erger
“Morgen wordt het veel en veel erger, geloof mij. Maar mondje dicht”, smoezelt een anonieme staker. Verwacht wordt dat de actievoerders morgen de Isla hermetisch zullen afsluiten. Aan alle kanten. Politiechef Wild staat morgen weer vroeg paraat. “Tot op heden hebben wij niet echt in actie hoeven komen. Het is belangrijk dat de werknemers begrijpen dat wij er ook zijn voor hen. Wij zijn neutraal en dat lijken sommige actievoerders wel eens te vergeten.”

Ultimatum
Ook leider Cova hoopt op een rustig verloop. “Ze zijn nu al één jaar en 2 maanden bezig met deze CAO. Al sinds augustus hebben wij hen een ultimatum gesteld, dus na zes weken moet er wat veranderen!”, legt Cova uit. “De vergaderingen duren veel te lang! Wat wij op dit moment willen bereiken, is dat de CAO voor 1 oktober getekend wordt”, zegt Cova. “Daarnaast willen wij natuurlijk opkomen voor alle rechten van de Curaçaose werknemers”. Enkele stakers voegen daar vol emotie nog wat aan toe. “Curaçaoënaars worden naar huis gestuurd en ingeruild voor Venezolanen. Zij kopen vaten olie goedkoper dan wij, krijgen meer betaald voor hetzelfde werk en wij betalen overal ook nog belasting voor! Het moet stoppen!”

Isla staking_2

Werknemers staken voor de ingang van de Isla rafinaderij.

Isla staking_3
Voorzitter van vakbond SGTK, Pablo Cova, in gesprek met boze werknemers.

2 reacties op “Isla werknemers zijn het zat”

  1. De tank is leeg woon op westpunt en kan niet gaan eten dank je wel !!!!!

  2. Dit is een terechte staking..