• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Motivatie vormt een grotere oorzaak van schoolverzuim dan intelligentie en sociale of financiële problemen. Dat stelt minister van Onderwijs Omayra Leeflang aan de hand van de eerste kwartaalcijfers van de Leerplichtbrigade, die woensdagmiddag werden gepresenteerd.

“Het verzuim is het hoogst bij leerlingen tussen 13 en 16 jaar. Als de kinderen van het voorbereidend secundair beroepsonderwijs (vsbo) overgaan naar het secundair beroepsonderwijs (sbo), merk je dat er een soort van motivatie of bewustzijn ontstaat waardoor het verzuim weer daalt”, analyseert Leeflang. Volgens de minister is er bij het arbeidsgericht onderwijs (ago) daarom behoefte aan praktischer onderwijs.

Theoretici
Onder havo- en vwo-leerlingen is het verzuim erg laag. In de eerste drie maanden van 2010 kreeg de Leerplichtbrigade maar één klacht binnen over schoolverzuim. “Zij zijn meer de theoretici. Dus zo zie je maar dat als je gemotiveerd bent, het verzuim ook stukken lager is.”

Moeders
In de eerste drie maanden kreeg de Leerplichtbrigade in totaal 66 klachten binnen. 72 procent kwam van de scholen zelf en 6 procent van de eigen controle brigade. Het overige percentage kwam van ouders. Opvallend genoeg waren het uitsluitend moeders die hun kinderen aanmeldden. Het verzuimpercentage bestaat voor tweederde uit jongens. Volgens Leeflang is het zo belangrijk om scherp te zijn op schoolverzuim omdat dit een oorzaak kan zijn van drop-outs.

www.versgeperst.com