• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tropische stormen komen op Curaçao gelukkig niet heel vaak voor. Maar wat moet je doen en niet doen als de autoriteiten met een ‘tropical storm warning’ of ‘hurricane warning’ komen? Dinsdag begon het orkaanseizoen. Daarom zet Versgeperst.com voor jou de belangrijkste to-do’s en not to-do’s op een rijtje.

Om je voor te bereiden op een aankomende storm is het allereerst belangrijk om de hoofdwaterkraan en gasflessen dicht te draaien. Vervolgens bedek je alle ramen en deuren, het liefste met multiplex. De ruiten plak je af met plakband in een XX vorm het spatten van glasscherven tegen te gaan. Als je een schuilkelder hebt, richt deze dan zo snel mogelijk in als tijdelijke woonruimte. Vergeet vooral niet om de officiële berichten van de autoriteiten te volgen via de Rampenzender 97.9 FM of een ander radiostation.

Tijdens de storm
Als de storm actief is, blijf dan sowieso binnen in je schuilkelder of je huis, want dat is veiliger dan dat je wegrent om een andere schuilplaats te zoeken. Als de wind afneemt kan het zo zijn dat het oog van de orkaan over trekt. Dat kan een half uur tot een uur duren. Daarna worden de wind en regen snel weer erger. Je bent pas echt veilig als de autoriteiten (via radio) melden dat de storm voorbij is getrokken.  

Na de storm
Als het natuurgeweld voorbij is, is het belangrijk om de officiële berichten op de Rampenzender te blijven volgen. Als je de straat opgaat, pas dan wel op voor loshangende elektriciteitskabels. Ga alleen de weg op als het echt nodig is. In de overspoelde straten kunnen gevaarlijke gaten zijn ontstaan. Volgens Fred Capello van de Meteorologische Dienst van de Nederlandse Antillen is het belangrijkste om een stevig huis te hebben. “Denk dan vooral aan de scharnieren van deuren en ramen en het dak. Als dat niet in orde is, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Als je geen veilig huis hebt, ga dan bij buren of familie schuilen.”

 

Tropische storm Omar verwoestte in 2008 onder andere de pier van het Hilton Hotel.

www.versgeperst.com