• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

DierenhulpCURAÇAO – Stichting Dierenhulp bestaat dinsdag precies één jaar. De organisatie probeert door sterilisaties het leed van zwerfdieren te beperken. In het afgelopen jaar hebben zij gratis voor ruim 1200 sterilisaties gezorgd van honden en katten. Dat komt uit op meer dan drie sterilisaties per dag.

Volgens Dierenhulp-coördinator Nathalja Overwijk hebben dierenartsen Lyndon Comenencia, Angeli Tomsjansen, Margot Hack, Quenny Dols en Rossy Zoetrumzich voor een langere tijd aan het project verbonden. “Samen willen we het nodeloos leed van ongewenste puppies en hongerige zwerfdieren op het eiland voor eens en voor altijd oplossen”, aldus Overwijk.

90.000 honden
De vijf dierenartsen hebben berekend dat er ongeveer 90.000 honden op Curaçao zijn. Hiervan leeft een klein deel in de mondi. Voor deze honden is het gebrek aan water het grootste probleem. “Een hond heeft, behalve voer, elke dag water nodig,” zegt Overwijk. “Water is het belangrijkst; zonder vocht overleeft een dier hier maar enkele dagen.” Daarom zetten vrijwilligers van de Dierenhulp bakken met water en voer neer op de plekken waar honden regelmatig gedumpt worden.

Ongewenste puppies
Overwijk zegt wel dat 90 procent van de honden die op straat lopen een baas hebben. “De honden die je bij de snèk tegenkomt en die op een meter afstand blijven, hebben allemaal een eigenaar. Juist omdat die honden de tuin uit kunnen en op straat lopen, is het belangrijk om ze te laten steriliseren. Niet alleen om nesten ongewenste puppies te voorkomen, maar ook ziektes. Honden kunnen net als mensen worden besmet met seksueel overdraagbare infecties. Bij honden gebeurt dat in de vorm van tumoren (Transmissible Venereal Tumors).”

Gratis sterilisatie
Wie honden of katten heeft en niet in staat is om een sterilisatie te betalen, kan van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 17.oo uur bellen naar 561 7171 voor een gratis sterilisatie. Er wordt dan binnen twee weken een afspraak geregeld bij een dierenarts. Het is ook mogelijk dat meerdere dieren van dezelfde eigenaar worden gesteriliseerd.

www.versgeperst.com