• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

montageruimteCURAÇAO – Het Caribbean Kids News is nu twee weken op televisie. Tijd voor Versgeperst.com om eens een kijkje te nemen op de redactie van het Antilliaanse Jeugdjournaal.

De redactie van Caribbean Kids News werkt fulltime aan hun wekelijkse uitzending. Hun werkplek bestaat uit twee kamers met computers, stoelen, bureaus en camera’s. De montage, de opnames en de vergaderingen: alles wordt hier besproken en gemaakt door German Gruber, Sulin Passial en hoofdredacteur Favell Maduro.

Correspondent
“We doen het niet alleen,” vertelt Maduro. “Op Curaçao zijn we met z’n drieën. Daarnaast hebben we correspondenten op Bonaire, Aruba en Sint Maarten.” Hoe vergaderen jullie dan met elkaar? “Nou, de correspondenten maken elke week een filmpje, monteren dat op hun eiland en sturen dat dan op via de computer. Wij bekijken het hier en als er iets niet goed is, bespreken we dat met elkaar. Soms veranderen wij het dan hier of de correspondent doet het zelf.”

Training
Het Caribbean Kids News maakt nieuws voor de Nederlandse Antillen en Aruba. “We proberen elke week een onderwerp te hebben van ieder eiland,” zegt Maduro. “Dat lukt tot nu toe aardig. Ook proberen we de onderwerpen een beetje op elkaar af te stemmen.” Alle redactieleden hebben training gehad voor het maken van het programma. “We hebben veel dingen geleerd van de redactie van het Nederlandse Jeugdjournaal en die van Suriname. We zijn ook een paar dagen in Suriname geweest om te oefenen met filmpjes maken.”

Kinderen
Wat maakt het Caribbean Kids News zo speciaal? “Wij willen de kinderen ook iets laten zeggen,” vertelt Maduro. “Als het om kwesties gaat hier op Curaçao hoor je heel vaak de overheid of de directie iets vertellen, maar nooit de kinderen. Daarnaast willen we ze iets leren, ze op de hoogte houden van het Antilliaanse nieuws. Wat we tot nu toe merken, is dat de kinderen hier op Curaçao heel goed op de hoogte zijn van het nieuws, vult Gruber aan. Ze weten er al heel veel van. Dus dat is leuk voor interviews, de kinderen hebben genoeg te vertellen.” Hoe zit dat met volwassenen interviewen? “De meeste politici zijn niet gewend om in Jip- en Janneketaal te spreken,” zegt Maduro. “Daar moeten we ze bij helpen. Zo spreken we niet van een directeur, maar van een baas bijvoorbeeld. Dat soort dingen. Je moet het voor kinderen heel simpel houden.”

Studio
Ondertussen wordt de studio gereed gemaakt voor de opname. Elke vrijdag neemt Gruber het journaal op. De ene week presenteert Passial, de andere keer Shadyra Francisca. “De presentatrice spreekt de teksten in, zodat we in het weekend de hele uitzending kunnen monteren,” vertelt Gruber. Caribbean Kids News is nu twee weken bezig. “Soms maken we nog wel eens foutjes,” vertelt Maduro. “Dan zit ik bijvoorbeeld in beeld tijdens het interview of kijkt iemand helemaal weg van de camera. Maar van die foutjes leer je. Het wordt steeds beter.” Alle items die gemaakt worden, zijn terug te vinden op YouTube.

Ambitie
Vooralsnog is het Caribbean Kids News een wekelijkse uitzending van twee keer tien minuten. Een uitzending in het Papiamentu, met Nederlandse ondertiteling en een Engels gesproken versie met Engelse ondertiteling. “Wij hopen over een paar maanden naar drie uitzendingen per week te gaan,” zegt Maduro. “En als het heel goed gaat, willen we naar één uitzending per dag.” Maandag om half zes is de derde uitzending, gepresenteerd door Shadyra Francisca, met items over Jong Bonaire, speeltuin in Aruba en de Curaçaose brandweeraffaire.

Shadyra Presentatrice Shadyra Francisca oefent haar tekst voor de camera.

redactie

Sulin Passial (links) en hoofdredacteur Favell Maduro op de redactie.

4 reacties op “‘Je moet het simpel houden voor kinderen’”

 1. HOPI BON,
  Laten we deze generatie niet “verspillen” en opleiden in de “oldschool” valkuil die nu regeert op ons eiland!
  Respect en bewondering voor jullie werk!
  Keep on doing this good job.

 2. Geweldig wat jullie voor de kinderen doen.

  Ik vind het heel belangrijk dat kinderen ook hun zegje mogen doen.

  Wij kunnen ook iets van hun leren.

  Hoop dat het gaat uitbreiden

  Good Job

  Ik ben trots op jullie

 3. Ga zo door ik vind et belangrijk dat kinderen ook hun eigenzegje mogen doen.
  Wij kunnen ook iets van hun leren ik ben trots op jullie programma hoop dat het blijf groeien.

  good job

 4. Beste Favell Maduro,
  Ik lees, dat je voortvarend bezig bent voor de kinderen van de eilanden. Ga zo door met deze uitdaging.
  Mijn dochter Joke zingt in de gospelband Kees Kraayenoord en zij komt in november a.a naar Curacao om te zingen in de gevangenis en voor de Marine.
  Kun je lezen op Keeskraayenoord.nl. Als je kijkt op de site zie je haar staan naast zanger Kees.
  Dag Favell, het ga je goed

  Hg Henk Meliesie sr.