• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een speciale sms-dienst waarbij je wordt gewaarschuwd voor extreme weeromstandigheden zoals onweer en tropische stormen. Deze service gaat de Meteorologische Dienst van de Nederlandse Antillen binnenkort aanbieden. Dat is volgens het meetstation nodig omdat er een druk orkaanseizoen wordt voorspeld.

“De voorlichting over extreem weer gaat via de media, vooral via radio. Deze zenders hebben meestal alleen overdag een live programmering. ’s Nachts krijgen we ook meldingen binnen. Met de sms-dienst hopen we meer mensen te kunnen waarschuwen. In eerste instantie willen we beginnen in het Papiaments. Later zijn we van plan om dit uit te breiden met de andere talen”, verduidelijkt chef weersverwachtingen Fred Capello. Wanneer de service precies ingaat, is nog onbekend. Volgens Capello is het ‘een kwestie van een paar weken tot een maand’ voordat de dienst beschikbaar is.

Verantwoordelijkheid
Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Daarom hield de Meteorologische Dienst dinsdag een speciale persconferentie om de lokale media in te lichten. Tijdens de persconferentie wees de meteo meerdere malen op de mediaverantwoordelijkheid. Capello: “Sommige radiozenders verspreiden onwaarheden over het weer. Ze moeten beseffen dat wij de juiste informatie geven en dat ze niet af moeten gaan op geruchten.”

Hoge zeetemperatuur
De zeetemperatuur is dit jaar zo’n 1 tot 1,5 graden hoger dan normaal. “Dat lijkt heel weinig, maar in de meteorologische wereld is dat een groot verschil. Door een hogere zeetemperatuur ontstaan er sneller orkanen.” Of de stormen dit jaar ook Curaçao gaan treffen, is volgens Capello erg moeilijk te voorspellen. “De ABC-eilanden liggen aan de rand van de orkaangordel. We hoeven dus niet heel bang te zijn, maar het verleden leert dat dit niet altijd een garantie is dat wij niet worden getroffen.” Orkanen zijn erg verraderlijk, de route van een orkaan is daardoor heel moeilijk te voorspellen. “Mocht er een tropische storm of orkaan op komst zijn, dan proberen we met het sturen van persberichten en de sms-dienst de mensen zo goed mogelijk te waarschuwen.“

Benauwd weer
Sinds donderdag staat er weinig wind, waardoor het erg benauwd aanvoelt. Capello benadrukt dat orkaan Agatha, die in Midden-Amerika al 90 levens heeft geëist, niet de oorzaak is van de windstilte tijdens de laatste dagen. “Dat heeft te maken met luchtdrukverschillen. Hoe groter dat verschil, hoe meer wind. Boven het noorden van het Caribisch gebied en de Atlantische Oceaan was de luchtdruk zo laag, dat de windrichting veranderde en er een zuidwestenwind ontstond. Daardoor hadden we op het eiland geen invloed van de passaatwind. Maar sinds vandaag is het weer aan het normaliseren en de windrichting aan het draaien. Aan het einde van deze week is het benauwde weer waarschijnlijk weer voorbij.”www.versgeperst.com