• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een olieachtige laag dreef vrijdag op het water bij een aantal strandjes in Banda Bou. Het gaat hierbij om Daaibooi, Porto Marie en Playa Forti. De Milieudienst heeft daarom een onderzoek ingesteld. De kustwacht heeft inmiddels bevestigd dat het om olie gaat.

Door het onderzoek dat de Milieudienst heeft ingesteld, moet het duidelijk worden waar de vervuiling vandaan komt. In het verleden is het vaker voorgekomen dat bij veranderde weersomstandigheden zoals vrijdag, waarbij de wind uit een andere richting kwam, dit soort klachten binnenkomen.

Klachten
De kustwacht meldde zaterdagochtend vijf klachten van verontruste strandgangers. Vrijdag kreeg de kustwacht ook al tien klachten binnen. “Het is wachten op een andere windrichting, zodat er niet meer olie bijstroomt. Dan kan de olie zich langzaam vermengen met het water en is het probleem opgelost”, stelt kustwacht medewerker Calvin Leito. “Door de huidige westenwind stroomt alle olie van Venezuela en Bonaire richting de westkust van Banda Bou.” Ondanks de olievervuiling blijven de stranden wel gewoon open.

Vermengd
Volgens Ardy van Grootsveld van duikschool Porto Marie zijn er bij dit strand geen zwarte vlekken te zien. “De olie is vermengd met het water. Hierdoor is er een soort van bruine drab ontstaan. In eerste instantie denk je net als de meeste bezoekers nog dat het om algen gaat, maar het is echt olie.”

www.versgeperst.com