• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met 23 zetels kroonde de Megacombinatie zich woensdag tot grote winnaar van de Surinaamse verkiezingen. Megacombinatie is de partij waarvan ook de Nationaal Democratische Partij van Desi Bouterse deel uitmaakt. Als Bouterse straks president wordt, is hij in ieder geval niet welkom in het Nederlands Koninkrijk.

In Suriname loopt nog steeds een proces tegen de voormalig legerleider in verband met de Decembermoorden. In Nederland moet Bouterse nog een celstraf van elf jaar uitzitten wegens drugssmokkel. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen maakte daarop direct duidelijk dat Bouterse niet welkom is als hij president wordt of in de regering komt. Overheidsvoorlichter Norman Serphos bevestigde dat deze uitspraak niet alleen voor Nederland geldt, maar voor het hele Koninkrijk en dus ook voor Curaçao.

Bevestiging
Voor Henry Schultz kwam de winst van Bouterse niet als een verrassing. “Ik ben goed op de hoogte van het Surinaamse nieuws, dus ik zag dit al wel aankomen. Van tevoren was al bekend dat de Megacombinatie het goed ging doen.” De voorzitter van stichting UNI Curaçao, een organisatie die banden onderhoudt tussen Suriname en Curaçao, ziet de overwinning van Bouterse als ‘een bevestiging van wat we al zagen aankomen’. “Voor mij is de nederlaag van Ronald Venetiaan (zijn partij Nieuw Front haalde dertien zetels red.) veel opvallender. Ik had wel verwacht dat hij minder zetels zou krijgen dan de vorige keer, maar zo weinig had ik nooit gedacht.”

‘Geen garantie’
Urvyn Mounirallan is geboren en getogen op Curaçao, maar zijn ouders zijn Surinaams. Volgens Mounirallan kan het nog alle kanten op, omdat de partij van Bouterse nog coalitiepartners moet vinden om een nieuwe regering te kunnen vormen. “Bouterse heeft veel stemmen gekregen, maar dat geeft nog geen garantie. We zijn een democratisch land dus de mensen hebben zelf voor hem gekozen. Maar of het verstandig is, dat is nog maar de vraag.”

2 reacties op “Bouterse als president niet welkom in Koninkrijk”

  1. @dennis, je gelooft wel in sprookjes. de kerstman is ook niet echt!

  2. Ja ja wat je zaait is wat je oogst Nederland! Wat hadden ze anders verwacht? Dit krijg je wanneer een schurk (H.Valk) mensen opleid. Dus de uitkomst is niet zo vreemd, vooral als het doelbewust was gepland.