• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie heeft in Rotterdam zeven jaar cel geëist tegen vijf Somalische mannen. De Somaliërs worden verdacht van zeeroof in januari 2009 in de Golf van Aden (bij Somalië) op het Antilliaanse vrachtschip Samanyolu. 

De vijf Somalische mannen zijn tussen de 25 en 45 jaar oud en hebben vorig jaar op 2 januari een poging tot kaping gedaan van het vrachtschip dat onder Antilliaanse vlag voer. De Deense marine schoot het vrachtschip op tijd te hulp en heeft het bootje van de Somalische piraten laten zinken.  

Straf
Het is de eerste keer dat er in Nederland piraten terechtstaan. De maximale straf in Nederland is voor een zeeroof negen jaar cel. De vijf mannen hoorden allemaal dezelfde straf tegen zich eisen, zeven jaar gevangenisstraf. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de Somaliërs met automatische wapens en raketwerpers geschoten. Dit kan gezien worden als poging tot moord en daar staat zeven jaar voor. 

Ontkenning
Volgens de verdachten wilden zij het schip helemaal niet kapen, maar de bemanningsleden om hulp vragen omdat zij motorpech hadden. Het OM veegde deze verklaring van tafel. Volgens Willem-Jan Ausma, advocaat van één van de verdachte, vinden de Somaliërs het niet erg om in Nederland vast te zitten. Zij komen uit arme dorpen in Somalië en hebben het dus betrekkelijk goed in de gevangenis. De cliënt van de advocaat heeft laten weten dat hij tijdens zijn gevangenschap een studie gaat doen en na zijn straf een verblijfsvergunning wil aanvragen om in Nederland te kunnen blijven. 

www.versgeperst.com