• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De anonieme gratis informatielijn ‘Papia KuMi’ (Praat tegen me) is noodgedwongen gestopt. De organisatie trok afgelopen vrijdag letterlijk en figuurlijk de stekker uit de telefoon. Het gratis nummer 0800-0505 was bedoeld om bij jong en oud de kennis te vergroten op gebied van gezondheid, seksualiteit en relaties.

De organisatie ‘Dokters van de Wereld’ startte in januari 2008 met de anonieme telefoonlijn Papia KuMi. De informatie werd gegeven in vier talen: Papiaments, Nederlands, Engels en Spaans. Het project werd beheerd door Dokters van de Wereld en financieel gesteund door het Aidsfonds in Nederland en de Nederlandse Sponsor Bingo Loterij.

Lokale sponsors
Ondanks de financiële steun van de Nederlandse organisaties, is het Dokters van de Wereld niet gelukt om lokale sponsors te vinden. Hierdoor ontstond er een tekort aan financiële middelen om Papia KuMi voort te zetten. “Wij betreuren het erg dat we de lijn hebben moeten stoppen. De persberichten geven een zwart-witbeeld van de situatie. De gedachte achter dit project is altijd geweest dat de GGD de informatielijn zou overnemen in begin 2010. Maar zij doen dit niet in de vorm zoals wij de Papia KuMilijn nu kennen, want zij hebben gekozen voor een all-in one telefoonlijn waarin meerdere hulpdiensten samenkomen”, aldus Arianne de Jong, projectmanager van Dokters van de Wereld.

Boek met vragen
Van de informatielijn hebben voornamelijk middelbare scholieren gebruikgemaakt. De organisatie vindt het belangrijk om informatie en preventie te blijven geven aan deze doelgroep en heeft besloten om een boekje te maken met honderd vragen en antwoorden die in de afgelopen twee jaar aan bod zijn gekomen. Dit boekje wordt op korte termijn gratis verstrekt aan leerlingen van middelbare scholen. 

Workshops
Papia KuMi was meer dan alleen een telefoonlijn. Moeders uit armere wijken van het eiland kregen workshops om zelf seksuele voorlichting te geven aan kinderen uit de buurt en leraren werden getraind om voorlichting op scholen te geven. 

www.versgeperst.com