• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een centrum waar je gratis gescreend kan worden op borst- en baarmoederhalskanker. Vanaf half juli gaat het Curaçao Cancer Screening Center (CCSC) van Fundashon Prevenshon deze service aanbieden aan vrouwen van 45 tot 75 jaar.

Kura Hulanda-eigenaar Jacob Gelt Dekker heeft het pand aan de Klipstraat voor tien jaar gratis beschikbaar gesteld aan de Fundashon. Maandagavond werd het centrum geopend met de onthulling van het naambordje. Hierbij waren onder andere minister-president Emily de Jongh-Elhage en minister van Onderwijs Omayra Leeflang aanwezig.

Opleiding
“We hebben onze tijd nog hard nodig om alles startklaar te krijgen. Zo moet een gedeelte van ons personeel eerst naar Nederland om daar te worden opgeleid”, vertelt Yvonne Verbrugge van de organisatie.

Gepensioneerden
Ingrid Adoptie-Kros, een van de laboranten over het initiatief: “We werken in dit centrum straks vooral met gepensioneerde medewerkers, die hun kennis graag willen gebruiken om de controle op kanker te verscherpen. Om zeker te zijn van de juiste diagnose, laten we de controle doen door twee doktoren. ”

Grotere overlevingskans
Het initiatief voor dit screeningcentrum komt van voormalig bankier Lionel Capriles en de bekende Curaçaose oncoloog Bob Pinedo. Het vroegtijdig opsporen van borst- of baarmoederhalskanker kan er volgens Pinedo voor zorgen dat de overlevingskans groeit van 25 naar 75 procent.


Apparatuur screeningcentrum

3 reacties op “‘Screenen zorgt voor hogere overlevingskans’”

 1. 04-10-2011
  Graag zou ik in contact komen met Fundashon Prevashon via een email adres voor eventuele vacature voor Screenings Laborante.
  Ik werk momenteel als Screenings Laborante bij Bevolkingsonderzoek Noord in Nederland.
  MvG,
  Gina Koopmans

 2. Super initiatief en mooi dat het gerealiseerd is!!
  Jammer alleen dat de baarmoederhalskanker pas zo laat gescreend word….vanaf 30 jaar is het nodig en eigenlijk nog veel eerder….eigenlijk moeten ze beginnen ongeveer 5 jaar nadat iemand sexueel actief is geworden …
  Nu zullen ze in veel gevallen nog veel te laat zijn.

 3. Aan Dolfijn FM,
  Graag zou ik via E-mail in contact komen met fundashon prevashon,
  kan echter geen mailadres vinden.
  Met vr. groet,
  J. Gorter de Bes, radiodiagnostisch laborant, nederland