• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Je bent op vakantie, neemt een duik, gaat snorkelen en geniet van de prachtige onderwaterwereld die ons eiland te bieden heeft. Dit lijkt allemaal heel onschuldig, maar ondertussen hebben zich een aantal fatale incidenten voorgedaan tijdens het snorkelen. Hoe gevaarlijk is snorkelen nu werkelijk?

In 2008 verdronk een Nederlandse toerist bij Porto Marie. Waarschijnlijk werd hij tijdens het snorkelen onwel. Omstanders probeerden hem nog te reanimeren, maar korte tijd later overleed hij. Een jaar later verdronk een Nederlandse man bij Klein Curaçao. Zijn levenloze lichaam werd gevonden door een aantal vissers. Een week geleden nog verdronk een Nederlandse toerist tijdens het snorkelen bij Blue Bay.

Onderzoek
Volgens duikgeneeskundige, dokter Juan Botero, kan de Caribische zee heel verraderlijk zijn: “De zee is zo stil en zo vredig en de onderwaterwereld is heel mooi om te zien. Als mensen zo opgaan in het snorkelen, kan het zijn dat ze door de toch aanwezige stroming verder wegdrijven zonder dat ze het doorhebben. Als je een slechte conditie hebt en je niet goed kan zwemmen, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Het is ook zo dat het door een pijpje ademhalen invloed heeft op je hartslag.”

Tips
Mocht je tijdens het snorkelen in paniek raken, denk dan aan de volgende woorden van Botero: “Mijn regel is ‘stop, breath, think, act’;  je moet altijd rustig blijven. Raak vooral niet in paniek, maar het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent ver weg, je bent moe, je lichaam doet pijn. Daardoor kun je natuurlijk in paniek raken en dat moet je vooral niet doen.” De dokter geeft ook aan dat mensen niet te ver van de kust moeten gaan. “De stroming is sterker dan je denkt.”

Black-outs
Dokter Ramon Echague, longarts bij het Sehos, vertelt over hyperventilatie: “Australiërs hebben iets ontdekt dat ze ondiepe water black-out noemen, oftewel pre-diving hyperventilatie. Dit ontstaat door verlaging van de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in je bloed en zorgt ervoor dat je geen drang voelt om adem te halen. Dit heeft tot gevolg dat je gaat hyperventileren. Uiteindelijk kun je hierdoor ook in ondiep water verdrinken.”

Regels invoeren
Botero stelt dat deze incidenten voorkomen kunnen worden door beter zichtbaar te zijn. “De kustwacht kan een oogje in het zeil houden door rond te varen bij de baaitjes. Als je gaat snorkelen, moet het eigenlijk verplicht worden om een ballon met een touwtje om je lichaam vast te binden. Zo ben je altijd duidelijk zichtbaar.” Longarts Echague geeft nog wat andere belangrijke tips mee aan snorkelaars: “Vermijd overmatig alcohol- en/of drugsgebruik. Ga altijd met zijn tweeën en vermijd snorkelen in het donker.”

1 reactie op “Hoe gevaarlijk is snorkelen?”

  1. Ik ga met de vakantie snorkelen!!! Als je alles zo bekijkt kan alles wel gevaarlijk zijn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!