• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Omayra Leeflang wil wel ingaan op het Nederlandse aanbod om een lagere inkoopprijs voor HIV-medicatie te bedingen. Dit laat de Antilliaanse minister van Volksgezondheid aan Versgeperst.com weten. De brieven van Leeflang aan staatssecretaris Bijleveld zijn in bezit van de redactie.

“Het bericht dat ik het hulpaanbod heb afgewezen klopt niet, in december heb ik gereageerd en in maart heb ik een verzoek gedaan om assistentie.” Omayra Leeflang heeft staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties op 9 maart laten weten dat ze hulp wil bij het uitzoeken van mogelijkheden voor de invoer van medicatie en dan vooral aidsremmers.

Misverstand
In de brief staat dat de minister ook een commissie heeft ingesteld om haar te adviseren over haar HIV-beleid. Leeflang stelt in de brief dat ook bij deze commissie Nederlandse assistentie gewenst is. “Waar het misverstand is ontstaan weet ik niet, maar het klopt gewoon niet. Ik heb de zaak aangekaart bij de Nederlandse vertegenwoordigers.”

Kamerdebat
Tijdens een Kamerdebat liet staatssecretaris Ank Bijleveld weten dat Leeflang  haar aanbod om lagere prijzen voor HIV-medicatie te regelen, had afgewezen. De staatssecretaris voegde daaraan toe dat Leeflang geen financiële steun wilde omdat de volksgezondheid volgens haar een autonome aangelegenheid is. Hierop werd door sommige Tweede Kamerleden verontwaardigd gereageerd. Kamerlid John Leerdam liet weten het er niet bij te laten zitten.

Beleid
In de brief aan Bijleveld staat dat het Leeflang’s beleid is om het probleem met HIV-medicatie structureel aan te pakken. Door de inkoop te centraliseren, standaard prijzen te regelen voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten en combinatietherapie te regelen. Leeflang laat weten dat ze juist wil zorgen dat de medicijnen goedkoper en dus bereikbaarder worden voor patiënten op de Nederlandse Antillen.

Brief Bijleveld 9 Maart

www.versgeperst.com