• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

FADCURAÇAO – Binnenkort worden er vier Fish Attracting Devices (FADs) in zee geplaatst. Drie hiervan waren eerder uit zee gehaald, omdat ze aan reparatie toe waren. Vissers zullen door deze FADs een grotere vangst binnenhalen.

Ongeveer 300 Curaçaose vissers maken bij het vissen gebruik van FADs. Een FAD is een speciale boei, die vissen aantrekt. Het gaat om vissen zoals tonijn, zwaardvis en Wahoo. Onlangs zijn er drie boeien losgeraakt in zee. Ze zijn eruit gehaald om gerepareerd te worden. Over ongeveer twee maanden worden de drie gerepareerde boeien en een nieuwe boei in zee geplaatst.

Positief nieuws
De vissen die met behulp van een FAD worden gevangen zijn trekkersvissen. Dit houdt in dat ze niet op één plek wonen. De FAD trekt de vissen aan, omdat het een drijvend object is.  Door de boei weten de vissers waar ze hun lijnen overboord moeten gooien. Omdat de vissers geen gebruik maken van moderne systemen zoals satellieten, zijn ze vrij afhankelijk van de FADs.

Geen overbevissing
Als de vissers geen gebruik maken van de FADs vangen ze per keer één á twee vissen. Met de FADs stijgt dit aantal fors. Het aantal is echter nooit zo hoog als bij het gebruik van een satelliet. Er kan dus geen overbevissing plaatsvinden. De vissers werken op een duurzame manier. Buiten dat hebben de FADs  geen effect op de visstand van koraalvis. Het is op het eiland niet gewenst om deze vissen te vangen.

www.versgeperst.com