CURAÇAO – Sint Maarten en Curaçao zijn fel tegen het Nederlandse plan om op Bonaire en Sint Eustatius de winst- en vennootschapsbelasting af te schaffen. Dit zou gecompenseerd moeten worden door in plaats daarvan een vastgoedbelasting in te voeren.
Deze vastgoedbelasting zal minder opbrengen dan de winst- en vennootschapsbelasting. De twee toekomstige landen Curaçao en Sint Maarten willen hun speciale economische zones afschaffen. De tien economische zones op Curaçao tellen in totaal 330 bedrijven. Hier zijn onder meer tientallen internetbedrijven gevestigd, zoals gok- en pornosites en online aanbieders van goedkope vliegtickets. Zij betalen nu twee procent winstbelasting. Net als de andere Curaçaose bedrijven moeten zij straks na de staatkundige vernieuwing vijftien procent vennootschapsbelasting gaan betalen.
Belastingparadijs
Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak houdt Nederland een eigen belastingparadijs in stand, terwijl minister van Financiën Kees de Jager hier internationaal ‘te vuur en te zwaard’ tegen strijdt. Van Raak is van mening dat de regering de plannen alleen wil doorzetten als er geen vervalste belastingconcurrentie zal ontstaan. “En doordat Nederland op Bonaire en Sint Eustatius wel de economische zones handhaaft, lijkt dat niet te gebeuren”, zei Van Raak tegenover De Volkskrant.
1,5 miljard
Bonaire telt vier economische zones en Sint Eustatius één. “We moeten nu een schuld van 1,5 miljard van Curaçao kwijtschelden. Daar wil ik mee instemmen, maar alleen als ze hun inkomsten mogen verhogen”, aldus Van Raak.