• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Passie voor koken, daar draait het om vandaag. Drie SBO scholen, Feffik, Ban Bria en Maris Stella, strijden tegen elkaar in een kookwedstrijd om het best bereide Creoolse gerecht. “Dat ik hier vandaag mag koken, maakt me trots”, zegt chef Curtley Paríol.

Paríol leidt vandaag het kookteam van Maris Stella. ”Mijn kookteam doet het fantastisch.” Ieder team bestaat uit vijf koks. De groepen zijn gemengd; meiden en jongens van verschillende niveaus, tussen de 18 en 24 jaar oud. Zij hebben zich vrijwillig aangemeld voor deze spannende strijd in de keukens van Plasa di Punda.

Tv-koks
“Ik werk vier dagen per week in het Hilton”, vertelt één van de koks van Feffin terwijl hij bananen snijdt. “Vandaag sta ik hier met mijn studiegenoten. Het is erg fijn om samen aan deze wedstrijd mee te doen”. Het is voor deze studenten niet de eerste wedstrijd. Eerder kookten deze plaatselijke sterren al in het spannende tv-programma Koki diba Koki.

Eigen manier
Sopi di karni, stoba’s en pisca. De kookteams bereiden al deze gerechten op hun eigen manier. “Presentatie, creativiteit, smaak en persoonlijke hygiëne. Daar letten we allemaal op vandaag”, legt jurylid Frans Smits uit. Smits is zelf kok en ook zijn collega juryleden komen uit de horeca. “Alle soepen zijn erg goed bereid”, zegt hij enthousiast na de keuring van het voorgerecht sopi di karni. “Toch vind ik er één wel een beetje tussenuit springen. Maar het gaat erom spannen, denk ik!”

Hopi bon
De uitgenodigde gasten, waaronder familie en vrienden, nemen plaats aan mooi gedekte tafels. Het eten wordt geserveerd door studenten, gekleed als professionele obers. Terwijl de gasten duidelijk genieten van de stoba, staat de jury standvastig op. Het moment waarnaar de koks vanaf zes uur vanmorgen hebben uitgekeken.

Cheque
De jury vindt alle gerechten ‘hopi hopi bon’, maar er kan er maar één de echte winnaar zijn. Het blijkt groot feest voor Feffin! Ze slepen maar liefst twee certificaten in de wacht, voor de categorie Creativiteit en Beste keuken. Hiervoor ontvangen ze een cheque van 1000 gulden. “Het was echt heel spannend,” roept de chef van het winnende team enthousiast. Met zijn 20-jarige leeftijd heeft Saharot Ocalia zijn team vandaag naar de overwinning geleid. “De leerlingen gun ik het van harte, ik ben echt trots op ze!”, zegt een stralende Robbert Carlo, mentor van het team.

www.versgeperst.com