• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De examenleerlingen hebben hun eerste dagje stress achter de rug. Maandag zijn de eindexamens op het eiland begonnen. Voor de leerlingen van het Maria Immaculata Lyceum (MIL) is het extra spannend, want zij maken de examens niet in hun eigen vertrouwde omgeving, maar ergens anders.

MIL-examenkandidaten wijken uit naar het gebouw van het Frater Aurelio SBO bij Steenrijk. “Zo lopen we geen risico dat de raffinaderij voor overlast zorgt. De SBO studenten volgen momenteel praktijklessen, vandaar dat onze leerlingen gebruik kunnen maken van de lege lokalen”, vertelt rector Erwin Coster. De examenkandidaten kunnen ook elke dag gebruikmaken van georganiseerd vervoer. De bus vertrekt dagelijks om 7.00 uur ’s ochtends en brengt de leerlingen na de examens weer terug naar hun eigen school.

Zenuwen
Havo-leerling Kwamedi Valks kwam rustig het examen uit. “Ik was best wel zenuwachtig toen ik begon, maar bijna iedereen was dat. Het viel mij uiteindelijk reuze mee. Ik heb net het examen Nederlands gemaakt. Omdat ik dyslectisch ben, kreeg ik een half uur langer de tijd. Het examen zelf vond ik eigenlijk niet moeilijk,  maar ik heb wel voor mijn gevoel de samenvatting iets te snel gemaakt”, vertelt de leerling.

Schone ruimte
Eind maart stuurde zesdejaars vwo-er, Andre Servania van het MIL, een brief naar het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS). Hij wilde de zekerheid dat de examens door konden gaan. In zijn brief beschreef hij zijn bezorgdheid over de luchtvervuiling van de Isla. De RKCS heeft naar aanleiding van de brief van Servania ervoor gezorgd dat de honderdtachtig examenkandidaten in een schone ruimte hun examens kunnen maken.

Gespannen gezichten
Rector Coster meldde dat de leerlingen op tijd klaar waren met hun examens: “De meesten waren eigenlijk ruim op tijd klaar. Verder is er niets bijzonders te melden over de ‘kick-off’ van de eindexamens. Het verliep heel rustig. Uiteraard zag ik wel de gespannen gezichten vanochtend de lokalen ingaan, maar dat is vrij normaal. Bij een examen hoor je gespannen te zijn.” Dinsdag wordt het een spannende dag voor havoleerlingen, zij hebben namelijk een wiskunde toets. “De meeste studenten vinden wiskunde best pittig. Ik ben benieuwd hoe het morgen gaat”, eindigt rector Coster.

www.versgeperst.com