• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ontmantelingCURAÇAO – Er is een nieuwe website gelanceerd over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. Op de Nederlandstalige site is alles te vinden over het proces. Versgeperst.com test de website en kijkt of al onze vragen beantwoord worden.


We surfen naar www.ontmantelingna.org en stellen de volgende vragen:

Wat gebeurt er precies bij de ontmanteling?
De staatkundige structuur van de Antillen houdt op te bestaan; Curaçao en Sint Maarten worden onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk, de andere eilanden worden een speciale gemeente van Nederland. Nu telt het Koninkrijk drie landen: Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. De bedoeling is dat er uiterlijk oktober 2010 vier landen zijn: het land Nederland (met Bonaire, Sint Eustatius en Saba als bijzondere gemeente van Nederland), het land Aruba en de twee nieuwelingen: het land Curaçao en het land Sint Maarten.

Wie gaan dat doen dan?
In de Stuurgroep zijn Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten vertegenwoordigd.

Wanneer gaat het gebeuren?
De datum van de daadwerkelijke opheffing van het land was eerst gesteld op 1 januari 2010, maar tijdens de laatste vergadering van de Politieke Stuurgroep is besloten die datum op te schuiven naar de tweede helft van het volgend jaar, uiterlijk eind oktober. Tijdens de volgende vergadering van de Politiek Stuurgroep Staatkundige Veranderingen op 30 September zal de definitieve datum van de opheffing bekend worden.

Waarom worden de Antillen ontmanteld?
Tijdens de referenda hebben de bevolkingen aangegeven dat ze autonoom willen zijn. Dat hield in dat het Land ontmanteld zou moeten worden. De Start Ronde Tafel Conferentie op 26 november 2005 markeert het begin van het proces om te komen tot nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk. Dit proces is gestart om de uitgesproken wensen van de bevolkingen middels referenda te realiseren.

Hoe moet het nu verder?
De ontmanteling bestaat uit vijf fasen. De formalisering-, inventarisatie en voorstelfase zijn afgerond. De vierde stap is de uitvoeringsfase. Gedurende deze fase vindt de daadwerkelijke voorbereiding van en (wettelijke) besluitvorming over de overgang van mensen, middelen, taken en verantwoordelijkheden plaats. Aan het einde van deze fase zal de daadwerkelijke overgang naar de nieuwe landen plaatsvinden. De kerngroep verwacht deze fase in oktober 2010 af te ronden. Dan blijft de laatste stap over: de afrondingsfase. Een deel van de werkzaamheden die te maken hebben met de opheffing, zullen ook na oktober 2010 doorlopen. Daarnaast zullen de taken en de verantwoordelijkheden die niet overgenomen worden, op een correcte manier moeten worden afgewikkeld. Aan het eind van de afrondingsfase, moeten de verplichtingen van het voormalige Land volledig zijn afgewikkeld.

Al onze vragen zijn beantwoord. Naast deze informatie, kun je ook het laatste nieuws, interviews en activiteiten vinden op de website. Binnenkort ook in het Papiaments en Engels beschikbaar.

www.versgeperst.com