CURAÇAO – De gecoördineerde proefwerken die dinsdag op de basisscholen zijn begonnen, hebben dit jaar een nieuwe structuur. Behalve dat de toesten voor het eerst volgens het EFO-formaat worden gemaakt, mochten de leerlingen ook kiezen in welke taal zij hun rekeneindtoets wilden maken.
Van de 2349 leerlingen hebben 2042 gekozen om de rekentoets in het Nederlands te maken, oftewel 87 procent. De resterende 13 procent (307 leerlingen) heeft de toets in het Papiaments gemaakt.Volgens minister van Onderwijs, Omayra Leeflang, laten deze nummers duidelijk zien dat de kinderen behoefte hebben aan keuze als het gaat om de taal waarin zij les krijgen. De minister laat ook weten dat een systeem dat kinderen verplicht om les in één bepaalde taal te volgen, volgens haar niet werkt.
Meertalig beleid
De scholen die binnen het funderend onderwijs vallen, hebben sinds 2006 de vrijheid om te kiezen of de lessen in het Nederlands, Papiaments of Engels worden gegeven. Dit is het zogenaamde ‘multilingual’ (meertalig) beleid.
De rekenboeken zijn in het Nederlands. Het is dus niet zo raar dat de meerderheid van de leerlingen in het Nederlands de rekentoets wil te maken. De 87 procent van de leerlingen geven niet hun mening over de instructietaal. Deze leerlingen geven aan in welke taal het rekenen onderwezen is.