• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Jongeren op ons eiland gaan vaak studeren in Nederland. Maar de grote vraag is of studenten na hun studie teruggaan naar hun thuisland of juist voor Nederland kiezen. Deze vraag staat centraal tijdens het jongerendebat dat binnenkort in Rotterdam plaatsvindt.

Curaçao wordt op 10 oktober een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Dit betekent dat er veel hoogopgeleide mensen nodig zijn om het land te helpen opbouwen. Jongeren op ons eiland verlaten Curaçao om in Nederland te gaan studeren. Vaak keren ze dan niet direct terug. De Curaçaose overheid doet er alles aan om de studenten te verleiden op Curaçao te komen werken. Zeker nu de opbouw van ons eiland zo belangrijk is. En hoe is dat met Aruba, dat al langer een autonome status heeft binnen het Koninkrijk? Is daar inmiddels voldoende hoogopgeleid kader?

Terug naar je thuisland?
Hoe los je als net afgestudeerde de hoge studieschuld af met een lager salaris in guldens? Is het aantrekkelijk om na je studie terug te gaan naar je geboorte eiland? Deze vragen zullen onder andere gesteld worden tijdens het debat. Partij van de Arbeid- en Tweede Kamerlid John Leerdam en Marvelyne Wiels, manager van ABN AMRO bank, verdedigen elk een stelling.  Curaçaose en Arubaanse politici en werkgevers zijn onderdeel van de discussie.

Televisiedebat kijken
Radio Nederland Wereldomroep organiseert in samenwerking met studentenvereniging Passaat het televisiedebat tussen Curaçaose en Arubaanse studenten die in Nederland wonen. Het debat wordt op woensdag 12 mei gehouden bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Toegang is gratis. Tijdens het debat, dat in het Papiaments wordt gehouden, is er een tolk aanwezig die alle gesprekken naar het Nederlands vertaalt. Ook kun je genieten van een live optreden van de Arubaanse rapster Diamanta. TeleCuraçao zal het debat uitzenden samen met verschillende radiopartners.

www.versgeperst.com