CURAÇAO – Bevrijdingsdag in Nederland is de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Op Curaçao vindt wel de Nationale Dodenherdenking plaats, maar de Bevrijdingsdag wordt op een andere dag en met een andere reden gevierd.
Op Curaçao wordt de revolutie van 17 augustus 1795 herdacht als de start van een lange en moeilijke weg naar de emancipatie van het volk. Op die dag begon er een opstand van de slaven, wat ongeveer een maand lang duurde. Het verzet onder leiding van Tula is op Curaçao symbool geworden voor de strijd tegen slavernij en onrecht. Voor veel Curaçaoënaars staat 17 augustus symbool voor het begin van het einde van de slavernij.
Militairen en burgers
“Bij ons is de viering van de bevrijding niet op 5 mei, want toen werd Nederland bevrijd van de nazi’s. Bij ons kun je de herdenking van de opstand van Tula als Bevrijdingsdag zien”, vertelt minister Omayra Leeflang (Onderwijs). De minister legt uit dat de dodenherdenking wel iets is dat elk jaar terugkeert op ons eiland: “Wij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Nederland veel steun geboden. We hebben kerosine geleverd voor de vliegtuigen en financiële ondersteuning geboden. Toch hebben we de oorlog op een afstand meegemaakt. Wel zijn er mensen van ons eiland omgekomen tijdens deze strijd. Daarom vinden wij het belangrijk dat op 4 mei tijdens dodenherdenking deze mensen worden herdacht.”
Koninkrijksgevoel
Dick van der Windt, directeur van het Kabinet van de Gouverneur, laat weten dat niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht op 4 mei: “De dodenherdenking is veel breder geworden. Wij herdenken ook alle militairen en burgers die na de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden tijdens andere oorlogen.” Van der Windt vertelt ook dat hij het goed vindt dat er aandacht wordt geschonken aan 4 mei. “Dit geeft toch het Koninkrijksgevoel, en ik snap heel goed dat 5 mei hier op het eiland niet wordt gevierd zoals in Nederland. Curaçao is ten slotte toen niet bezet geweest door Duitsland.”