• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De inwoners van Bonaire twijfelen erover om een Nederlandse gemeente te worden. Ze zijn bang dat het karakter van hun eiland wordt aangetast. Er komt daarom een referendum waarvan de uitkomst doorslaggevend is.

De huizenprijzen stijgen én veel Nederlanders vestigen zich permanent op het eiland, dit is volgens de Bonairianen wat er gebeurt wanneer ze een Nederlandse gemeente worden. De inwoners van Bonaire vinden dat dit een te grote invloed zou hebben op het karakter van hun eiland. Daarom willen zij het voorkomen om een Nederlandse gemeente te worden. De Bonairianen denken dat wanneer het op voorzieningen aan komt, Bonaire nooit gelijk zal staan aan een huidige Nederlandse gemeente.

Referendumcommissie
De eilandsraad van Bonaire luistert naar haar bevolking. Ze heeft een referendumcommissie opgesteld, die een datum prikt voor het referendum. Wanneer de uitslag hiervan negatief is, wordt Bonaire geen Nederlandse gemeente. Ook de Bonairianen die niet op het eiland wonen, krijgen de mogelijkheid om te stemmen.

Niet-bindend
Er is in 2004 op Bonaire een referendum over de staatkundige hervormingen gehouden. Dit referendum was niet-bindend, omdat hieruit duidelijk werd dat 59 procent een rechtstreekse band met Nederland wil. Op dat moment stemde zestien procent voor het behouden van de huidige situatie.

Ontbinding
De ontbinding van de Nederlandse Antillen staat uiterlijk oktober 2010 gepland. Sint Maarten en Curaçao worden dan zelfstandige gebieden binnen het koninkrijk. Het staat voor de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius gepland om dan een Nederlandse gemeente te worden.

Bron: Volkskrant

www.versgeperst.com