• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Jongvolwassenen die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen. Voor meiden in deze situatie bestaat er op het eiland momenteel al één huis. In oktober komt er een tweede huis voor meiden bij én een huis voor jongens.

“Studeren, werken, koken, strijken, schoonmaken. Alles komt aan de orde en wordt onder begeleiding gestimuleerd. Zelfstandigheid is waar we naartoe werken. De hele dag in huis hangen, zit er voor de jongens en meiden zeker niet in,” vertelt mede-oprichtster Jeanette Juliet die werkzaam is voor Vrouwenzaken. De huizen zijn een project van deze maatschappelijke organisatie en worden financieel ondersteund door UNESCO. In ieder huis is ruimte voor tien bewoners.

Behoefte
”Het gaat niet om mensen uit het criminele circuit. We spreken hier over jongens en meiden die door een samenloop van omstandigheden liever buitenshuis hun opvoeding zoeken,” legt Juliet uit. “Twee jaar geleden zijn wij met het project begonnen. We merkten door meldingen van scholen en door eigen onderzoek dat er behoefte was aan een opvang voor meiden. De aanmeldingen, ook die van jongens, blijven stijgen, vandaar dat wij nu gaan uitbreiden.”

Zelf willen
De opvoedhuizen zijn er voor jongvolwassenen tussen de achttien en vierentwintig jaar. Ze blijven er gemiddeld een jaar. “In principe komen ze bij ons via drie wegen. Soms van een internaat en dan hebben ze begeleiding nodig tot zelfstandig wonen. Daarnaast zijn er ook scholen en sociale instanties die naar ons verwijzen. De jongens en meiden moeten het wel zelf willen. Het is op vrijwillige basis,” verduidelijkt Juliet.

www.versgeperst.com