• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

lydia (Dick Drayer)CURAÇAO – De leegstand op Curaçao heeft grote, schijnbaar onbeersbare vormen aangenomen. Bijna 8.000 woningen zijn niet bewoond. Dat is ruim 19 procent van het totale huizenbestand op het eiland. Lydia Davelaar studeerde af op dit onderwerp aan de Universiteit van Curaçao en gaf dit weekend een presentatie van haar resultaten.

Zij kwam er achter dat in veel gevallen culturele aspecten oorzaak zijn van de leegstand. Curaçaoënaars hebben een ‘testamententaboe’.

Luister hier naar Lydia Davelaar in gesprek met Dick Drayer voor Caribisch Netwerk.

Niet bespreekbaar
“Dat komt uit de tijd van de slavernij. We spreken elkaar liever niet aan op gevoelige zaken. In het huis van opa en oma woont inmiddels een oom of een tante, maar het huis is van alle erfgenamen. Voor de lieve vrede in de familie, maken we dat niet bespreekbaar. Of het huis komt leeg te staan, maar niemand in de familie durft er aanspraak op te maken”, aldus Davelaar.

Mamai
Een oudere man in de zaal voegt toe: “Laatst vroeg ik aan mijn broer en zus, die in Nederland wonen, of we niet iets moesten regelen met het huis van Mamai. De eerste reactie was: wat scheelt haar, is ze ziek? Daarna werd ik gebeld door Mamai of ik haar soms dood wenste. Ik heb het maar laten rusten.”

Erfrecht
“Het niet vastleggen van de boedel in een testament, betekent uiteindelijk dat de wet het voor het zeggen krijgt”, zegt Davelaar. Sinds 2012 is het nieuwe erfrecht in werking getreden. Dat maakt het mogelijk om huizen, waarvan de eigenaar is overleden, weer terug te claimen als de familie er niets mee doet. Een eventuele koper moet dan een belanghebbende vinden, die een verzoek daartoe ondertekent. “Zo iemand kan de buurman zijn, die last heeft van ongedierte of illegale bewoning. Of die zijn huis in waarde ziet dalen door de verpaupering.”

Woningzoekenden
Ook woningzoekenden hebben door de nieuwe wetgeving mogelijkheden om een leegstaand huis te kopen. Via een zogenaamde vereffenaar wordt dan uitgezocht of er rechthebbenden, erfgenamen zijn en wat hun erfdeel is. Indien die niet bereid zijn te verkopen, kan dat via de rechter wel geregeld worden, mits er een belanghebbende is, zoals bijvoorbeeld die buurman of Monumentenzorg.

Kas
De aankoopprijs wordt vervolgens in de consignatiekas van de Centrale Bank gestort. “Gedurende twintig jaar kunnen erfgenamen aanspraak maken volgens hun erfdeel op het bedrag dat in kas zit. Daarna vervalt het geld aan de staat.” Met de bijna 8.000 woningen die leegstaan, kunnen dit soort prodecures wel wat tijd in beslag nemen. “Maar we moeten toch ergens beginnen”, zegt Davelaar.

Foto:Door Dick Drayer

—–
Lydia Davelaar rondde dit jaar haar rechtenstudie af aan de Universiteit van Curaçao. Met de scriptie ‘De wettelijke vereffening volgens het nieuwe erfrecht: een oplossing voor onbewoonde huizen in Curaçao?’ won zij de Van Eps Kunneman Van Doorne scriptieprijs 2015 voor de beste masterscriptie.

8 reacties op “‘Testamententaboe oorzaak grote leegstand op Curaçao”

  1. Zonde zonde zonde maar waar niemand gunt de ander niks.
    Als de familie niet uitkomen is het misschien mogelijk om bv via andere kanalen iets te doen zonder dat heel veel geld moet kosten? Het is echt zonde want zodra er een koppige/ jaloerse lid in de familie is wordt niks verdeeld en de goedwilligen verliezen alles echt zonde en gemeen. Regering doet er wat aan deze horror affaire.

  2. Leegstand heeft niets te maken met de huidige crisis en wantrouwen en de aanloop naar de verkiezingen next year.
    Je hoeft maar de kranten open te slaan en je ziet wekelijks executoriale verkopen waarvan het gemiddelde ligt op 6/7. Dan nog marktplaats even bekijken, al de niet-verkoopbare huizen, de meer dan 80 makelaarrs op het eiland waar al jaren het water aan de lippen zit, dan nog het makelaarskrantje enz enz. Dit is puur een economische crisis en wantrouwen en vind het dan ook uiterst vreemd dat je op zoiets kunt afstuderen. Pure onzin.

  3. Het door de schrijfster gegeven beeld van het cultuur van velen op Curaçao, als het om het onderwerpelijke gaat, klopt totaal.
    Met andere woorden, in het kort, het is stom maar waar, dat velen denken zoals omschreven door Davelaar.
    Wijlen mijn schoonmoeder en haar familie heeft ervaren dat door het ontbreken van een erfrechtdeling (conform een testament/wilsbeschikking) iedereen later, toen zij dat wilden regelen, te maken kreeg met bedragen als 2,50, 5,00 hoogstens 7,50 gulden aan erfenis.
    Bleek dat broers en zusters met elkaar overhoop zaten en niemand elkaar enig recht gunde. T
    Gelezen het commentaar van JaHoor geef ik hem gelijk, wel met uitzondering op zijn laatste zin. Het is geen kwestie van misschien uit de slaventijd. Vrij recent ofwel op dit moment anno 2015 is er een Europees familie (in Nederland Den Haag) dat maar niet tot een begrip kan komen qua erfdeling, ondanks dat men weet dat er heel veel geld te halen valt en er sprake is dat bij geen erfdeling, beslag op de erfenis wordt gelegd en na verloop van tijd deze aan de staat vervalt.

  4. Gelukkig ging het tussen mijn zus, broers en ik anders. Na het overlijden van onze ouders. De woning wordt netjes verhuurd en wij delen allemaal in de lusten en de lasten.

  5. Mijn inziens heeft dit niks met testament vrees uit de “slaventijd” te maken.

    Naar mijn mening heeft het met jaloezie en afgunst te maken.
    Als iemand overlijd dan wordt er direct geroofd en gevochten om bezit. Families maken ruzie om alle bezit van de overledene soms voor tientallen jaren, om een een stuk grond of een huis dat dan vaak inderdaad volledig vervallen raakt.
    Men gunt elkaar niks.
    En dat zou misschien inderdaad uit de slaven tijd afkomstig kunnen zijn.

  6. …daarna vervalt het geld aan de staat… Kijk, dat is dus de hele opzet.

  7. @ Rob, ik voel met je mee.

  8. Heel vreemd , ook dit is vreemd , echt heel vreemd .
    Leegstand anno 2015 .
    Heel vreemd