• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

handelsmissieCURAÇAO – “Het Koninkrijk is een soort gedwongen huwelijk en de partners vertrouwen elkaar niet”. Vooral de laatste uitspraak blijkt tijdens een debat het grote pijnpunt te zijn dat eerst opgelost moet worden. Het debat van vandaag is het slotonderdeel van de Handelsmissie die de afgelopen dagen in Amsterdam werd gehouden.

Dat meldt Caribisch Netwerk. De Handelsmissie had betrekking op het Koninkrijk en Latijns-Amerika.

Geen vertrouwen
Over één ding zijn de aanwezige politici en zakenlieden uit zowel Nederland als de Caribische rijksdelen het mee eens: de partners in het Koninkrijk vertrouwen elkaar amper en daardoor ontstaan er ook steeds conflicten die hoog oplopen.

Omgang
De bedoeling was vooral om het voor deze keer niet te hebben over allerlei wetten en de geschillenregeling, maar over de manier hoe de partners met elkaar omgaan. Tijdens het debat is er stilgestaan bij de culturele verschillen tussen Nederland en de eilanden.

Hopeloze zaak
“Als u zegt, ik wil vertrouwen winnen, dan is de eerste stap om die mensen daar op het eiland te erkennen dat ze het kunnen”, reageert zakenman Jack Schoonveld die vaak op Bonaire werkt. Hij richt zich tot de Haagse politici en ambtenaren. “Ze willen heel graag, maar ze krijgen de kans niet. Als u zo door blijft gaan, zoals het nu gaat met elk nieuw bouwproject, is het een hopeloze zaak.”

Demonisering
André Bosman (VVD) erkent dat in Nederland te weinig wordt gedaan voor de kennis en positie voor de eilanden, maar hekelt tegelijkertijd de ‘demonisering’ van Nederlandse politici op de eilanden. “Mijn naam op de eilanden, en de mensen die met mij omgaan, staat gelijk aan landverrader. Ik sta te boek als racist op Facebook, terwijl dat echt niet waar is. Ik vraag me af: wat vertelt de pers en politiek op de eilanden?”

Stapje terug
De oplossing komt vlak voor de lunch; voortaan eerst een goed gesprek met elkaar aangaan onder het genot van een paar biertjes, dan gelijk op een zakelijke manier de onderlinge problemen aanpakken. Ook moeten politici uit de verschillende rijksdelen minder afstandelijk doen: ga met elkaar whatsappen en vraag aan elkaar hoe het precies zit, luidt het advies van Bosman.

Rapport
Het wachten is nu op een belangrijk rapport die een evaluatiecommissie in oktober uitbrengt over de gevolgen van 10-10-10. Daar zal de Tweede Kamer mee aan de slag gaan en om eventueel regelingen met de BES-eilanden te herzien.

Foto:John Samson

7 reacties op “‘Wantrouwen binnen Koninkrijk veroorzaakt ruzies’”

  1. Een korte late reactie op het stuk”Wantrouwen binnen het koninkrijk”. Het lijkt wel alsof Dhr. Bosman zich happy voelt wanneer hij in de slachtoffer duikt. Als politicus demoniseert hij zichzelf en ieder ander die vindt dat wat er gezegd wordt niet waar is. Natuurlijk herkent hij zichzelf niet in dit beeld maar dit is gebrek aan zelfkennis. Hij moet zich, en met hen nog andere politici, afvragen vanuit welk beeld zij een relatie willen opbouwen met het Caribisch gebied. Zijn advies naarr anderen, om eerst contact te zoeken voordat er zomaar iets gezegd of beweert wordt, geldt zeker voor hem zelf. Niet handelen vanuit populistische gedachte zou ieder politicus sieren.

  2. Nederlanderszijn te kortzichtig op dit gebied Ze weten gewoon niet om te gaan met een gastheer / vrouw
    en de eilanden zijn de gastheer / vrouw

  3. kwestie van mentaliteit.
    “Wantrouwen binnen het koninkrijk veroorzaakt ruzies” is te vergelijken met het opzoeken van een toilet (W C) waarbij de aanwezigen zich achteraf, bij een toegestoken hand, afvragen of de bezoeker zich wel de handen heeft gewassen, alvorens de hand te schudden.
    Immers hij of zij, toiletbezoeker moet integer zijn, voor zichzelf te weten dat dat zo is of niet.
    Geen getuige toch.

  4. Alle gesprekken tussen de aanwezigen worden altijd strikt alleen in het Engels gehouden. Elk punt van een agenda [in het Engels] wordt voorbereid als een project [in het Engels] en ruim vooraf aan alle deelnemers toegestuurd. Altijd wordt in het project meegnomen de punten: Wat kost het. Wie betaalt wat wanneer. Wat zijn de konsekwenties als het niet wordt uitgevoerd. Wat zijn de konsekwenties als het wel wordt uitgevoerd. Welke feiten liggen ten grondslag. Welke opinies en veronderstellingen liggen ten grondslag. Dan rest er nog maar een zaak. De deelnemers een cursus DISCUSSIEREN voor te schotelen, waarin mede aandacht wordt gegevenaan ZINDELIJK denken en ZINDELIJK redenenren.

  5. Laat Nederland zich drukker maken over de Caraïben ipv Syrië en Afghanistan e.d.
    Veel nuttiger besteed.

  6. Praten we over een geheel nieuw fenomeen of is het eigenlijk nooit anders geweest?

  7. Geachte dames & heren,
    Ik stel me graag beschikbaar als intermediair tussen partijen.
    Vertrouwen en respect moet je verdienen en krijg je niet voor niks.