• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Toerist CURAÇAO – In de maand augustus zijn er 39.885 verblijfstoeristen naar Curaçao afgereisd. Dit is een daling van 2 procent in vergelijking tot dezelfde maand in 2014. In totaal heeft de toeristische sector in de eerste acht maanden van 2015 520 miljoen gulden opgeleverd voor de lokale economie.

Het totaal aan verblijfstoeristen steeg in de eerste acht maanden van 2015 met 4 procent. Dat meldt de Curaçao Tourist Board (CTB).

CSNJ
Vorig jaar reisden er 40.556 toeristen naar ons eiland af in de maand augustus. De daling is te wijten aan de datum waarop het Curaçao North Sea Jazz Festival (CSNJ) dit jaar plaatsvond. Vorig jaar vond het evenement plaats in augustus. Dit jaar was CSNJ in september.

Regio’s
Het aantal toeristen uit Europa is in augustus met 10 procent gestegen in vergelijking tot vorig jaar. De meeste toeristen komen nog altijd uit Nederland, opgevolgd door Duitsland (+44 procent) en België (+7 procent). Het aantal Noord-Amerikaanse toeristen is met 11 procent gestegen. Ook vorige maand waren er aanzienlijk meer toeristen uit Canada (+127 procent). Het aantal toeristen uit Zuid-Amerika daalde met 16 procent in vergelijking tot augustus vorig jaar.

7 reacties op “Toerisme levert economie 520 miljoen gulden op”

 1. @ Rene Lindsen. We zijn bezig met een project op het eiland, en de stijging van toerisme over het algemeen is goed nieuws voor investeerders.

  Een project zonder bemoeienis van de regering? Alleen stijging van het toerisme is onvoldoende voor investeerders. Leg je oor eens te luisteren en je zal horen, dat het investeringsklimaat beroerd is. De basis voor alles zoals de economie is goed onderwijs en laat daaraan nu juist het meest mankeren met de 7de minister in een paar jaar tijd. Gratis onderwijs ook voor kinderen, waarvan de ouders een maandsalaris met 5 cijfers hebben, zet geen zoden aan de dijk en de armoe blijft hoogtij vieren met kinderen zonder ontbijt naar school. Dat zijn enkele negatieve feiten. Don’t kill the messenger. Investeren in groene energie kan iedereen aanmoedigen, maar reken niet op subsidie uit de lege schatkist. Heb je niet gelezen over de bedrijven met zonnepanelen, waarvan de afschrijving dankzij de regering nu minimaal 5 jaar langer gaat duren? Op dit moment met de lage olieprijs is groene energie prijstechnisch niet gunstig. Projecten in Europa staan on hold, omdat met subsidie groene energie veel te duur is. Op de Maasvlakte staat een nieuwe kolencentrale en niet vanwege de lagere CO2 dan bij oude kolencentrales maar vanwege de zeer lage prijs van kolen o.a. uit Colombia waar Nederland ook nog gaat helpen om de arbeidsomstandigheden in de mijnen te verbeteren. Regeringen en investeerders willen dan toch graag een verdienmodel zien.

 2. Kan het misschien allemaal wat positiever? We zijn bezig met een project op het eiland, en de stijging van toerisme over het algemeen is goed nieuws voor investeerders.
  Nu inderdaad meer aandacht voor de criminaliteit, het schoonhouden van het eiland, het onderwijs, veel meer gebruik maken (subsidiëren) van zon- en windenergie, dus het monopolie van Aquaelectra doorbreken zodat de belachelijk hoge electriciteitsprijs naar beneden kan. Met het hotel/ casino project waaraan wij werken kunnen we zelfs energie leveren aan Aquaelectra, die zitten daar echter helemaal niet op te wachten… Maar het laatste en wellicht grootste struikelblok voor investeerders is simpelweg de wijdverbreide corruptie.
  Het eiland heeft een enorm potentieel; toename van toerisme= toename van het aantal goedbetaalde banen= stijging van de economie en dus levens standaard. Hou op met het eeuwige geklaag en kijk naar voren, maak gepast misbruik van de kennis die voor handen is, zelfs als die Nederlands is. De huidige Amerikaanse eigenaar van het voormalige Van der Valk Hotel heeft het moede hoofd in de schoot geworpen en wil alleen nog maar verkopen en wegwezen. Ik heb de man persoonlijk gesproken; zijn reden? “The system here is too corrupt to fight.” Zelf hoop ik snel weer terug te zijn met een one way ticket.

 3. @Jan-Jaap Martina: Zorro negatief??? Dit is voor zijn doen een positieve reactie hoor!

 4. @ Jan-Jaap. door mensen zoals jij is het eiland in de staat waarin het zich nu verkeerd.

  Hoeveel redenen wil je horen waarom dat onmogelijk is en om nou te zeggen, dat jouw reactie sublieme oplossingen met de juiste priolriteiten biedt, nee. Misschien heeft de MFK/PS een plaatsje voor je in een nieuwe regering. Je moest eens weten hoeveel hengels de regering van burgers heeft gekregen om vis te vangen, maar ze luisteren gewoon niet, als ze al voldoende capaciteiten hebben om behalve graaien het volk te dienen. Ook dat zal je als yu di Korsou wel negatief noemen, maar het is de realiteit zoals ook dat er o.a. daardoor geen geld is voor goede en duurzame oplossingen. Je zou bijna blij moeten zijn, dat we niet behoren tot de landen als Venezuela, Suriname, Nigeria etc., die het nog slechter doen, terwijl ze dankzij de enorme bodemschatten schathemeltjerijk zouden moeten zijn.

 5. @Zorro, door mensen zoals jij is het eiland in de staat waarin het zich nu verkeerd. Constant negatief, en begrijp me niet verkeerd, want kritiek is zeker belangrijk voor kwaliteitsbehoud, maar als ik jou reacties lees vraag ik me af wat jij toevoegt, je komt namelijk niet met oplossingen.

  @Jasn, Logisch dat CTB goed is met cijfers, het is belangrijk dat het toerisme gemonitord wordt. De meeste Caribische eilanden hebben het toerisme management/ beleid geïntegreerd in een Ministerie departement, Curacao niet, de overheid vind dat blijkbaar niet heel belangrijk en Curacao werd nog zelfs een kenniseconomie genoemd, nou dat is het nog lang niet natuurlijk. CTB krijgt op dit moment gewoon te weinig budget, de toeristentrekpleisters worden niet onderhouden/ gesloopt en inderdaad is er sprake van criminaliteit.

  Echter, de criminaliteit is echt niet zo zichtbaar hoor. Het is gewoon belangrijk dat Curacao haar onderwijs gaat verbeteren, het liefst gewoon naar Nederlandse standaard, Nederland is geen slecht land om mee verbonden te zijn (Ja, ik ben een yu di Korsou die dit zegt). Er moeten meer banen komen en het eiland moet een visie krijgen, wordt bijvoorbeeld specialist in waterbeheer op een Islas Inútiles of wordt het eerste 100% green island. Er moeten niet meer constant banen in de publieke sector worden gecreerd, dat is wel heel gemakkelijk en ik zie het als een ”Cheat”.

  Productiefabrieken moeten aangetrokken worden. De landbouw moet verbeterd worden zodat groente veel goedkoper wordt, dit kan door aan goed waterbeheer te doen. Koraal moet beschermd worden door met een goede waterzuivering te komen. En enrgie en water moet en kan makkelijk goedkoper, men houdt dan meer over en kan dat geld weer uitgeven aan andere goederen en geeft de economie zo een boost. Er moeten alsera’s komen/ stoepen zodat kinderen gewoon veilig naar een speeltuin kunnen lopen. Kortom, Curacao’s ziet er gewoon stoffig uit en moet afgestoft worden, gebrusht! Aruba bijvoorbeeld is al goed op weg… W

 6. En de vraag is hoeveel komen er terug? Misschien de mensen die goede service hebben gekregen, de auto niet is open gebroken of van de Isla hebben genoten……. Zullen er niet veel zijn…

  Cijfers is het enigste waar het CTB goed in is………

 7. Is dat onder aftrek van de miljoenen subsidie voor het toerisme?