• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. PDVSA is bezig met het vingertje naar anderen te wijzen in plaats van naar zichzelf. Dat stelt Arthur Donker.

‘Pressiegroepen jagen toeristen weg!’. Dat was de kop van de voorpagina van het Antilliaans Dagblad gisteren. Zo jij ook een Bon Siman!

Ik wist niet of ik moest lachen of mij weer voor de zoveelste keer kwaad moest maken om de leugens en valse beschuldigingen van de PDVSA. Weer probeert de PDVSA onze intelligentie te beledigen! Toen 3000 schoolkinderen naar huis gestuurd werden vanwege de stank en de rook zeiden ze ook dat het niet van hun afkomstig was en dat ze het wel uit zouden zoeken.

Natuurlijk was dat een zoethoudertje en kwamen we nooit achter wie de schuldige was, want wij wisten beter!
Ze kwamen zelfs met een optie om de drie scholen beneden de wind van de raffinaderij te verplaatsen naar elders waar ze geen last zouden hebben van de stank en de rook.

Toen die beruchte foto van de zwarte flamingo bij Jan Kok in de media verscheen ontkenden ze het in eerste instantie en gaven ze voorbij varende tankers de schuld, die volgens hun de tanks op open zee verschoonden. Dit alleen maar om op hun uitspraken terug te komen, toen de luchtfoto’s van Bea Moedt verschenen die duidelijk uitwezen dat de olie inderdaad vanuit de COT kwam.

En toen verscheen opeens na een paar dagen een Gerrit Schotte in een witte ketelpak die daar heftig, drie minuten lang, aan de schoonmaak meedeed.

Toen op een windstille dag de meeste baaien aan de zuidkust onder de olie zaten omdat de wind gedraaid was, beweerden ze dat de olie vanuit de bodem naar boven kwam en dat het hun schuld niet was en weer bewezen de luchtfoto’s van Bea Moedt het tegenovergestelde: dat de olie inderdaad uit de plant kwam.

En nu proberen ze het weer. Eerst gooien ze de plant plat tijdens de protest mars en beweren dat het niet waar is, terwijl de metingen duidelijk bewijzen dat er gedurende de uren dat de mars plaatsvond er een aanzienlijke daling was in de uitstoot.

Hetzelfde met de witte poeder en de groene smurrie. Ze zouden de huizen op Julianadorp gaan schoonmaken. Ze hebben net twee schoongemaakt en toen hielden ze op omdat ze zagen dat het onbegonnen werk was en dat het probleem veel groter was dan dat ze eerst dachten.

En nu gaat het vingertje weer de andere kant uit en proberen ze de aandacht weg te halen door te pressiegroepen de schuld te geven, dat zij de toeristen wegjagen door de negatieve publicaties en acties tegen hun.
Alsof iedereen opeens in paniek op gaat houden met protesteren en acties voeren.

Wat ze niet zeggen is dat één van de grootste klachten van de toerist die vuile stank en rook is, als ze naar de hotels aan de zuidkust gebracht worden zodra ze aankomen, die gore rotte eieren lucht, die de gasten een prikkelende keel en kotsneigingen bezorgt.

Hun pr-machine werkt op volle toeren de laatste dagen, want nu begint het eindelijk serieus te worden en de pressiegroepen worden steeds groter. Aangezien het verkiezingstijd is bestaat daarnaast de mogelijkheid dat een partij die strijd oppakt om zieltjes te winnen en dat ze dan maatregelen moeten gaan treffen om de uitstoot te gaan beperken, wat natuurlijk handen vol geld gaat kosten.

Maar nou hebben we een nieuwe premier die als een arts een eed had afgelegd van Hippocrates en toch publiekelijk had gezegd dat hij nooit en ten nimmer de raffinaderij zou sluiten, omdat zijn vader daar ooit gewerkt heeft. Dat is dan onze premier, die iets heiligs als een eed niet eens na kan komen.

Dus veel kan je toch niet verwachten van zo’n slap figuur, dus gaan we internationaal en het leuke is alles wat wij willen is dat ze zich bekommeren om de gezondheid van de mensen die onder de rook wonen en geen zand in onze ogen gooien met spiegeltjes en kraaltjes zoals een baai opknappen of een kerk of een bus voor de blinden, terwijl er duizenden mensen, waaronder ook toeristen, last hebben van de rotzooi die ze de lucht in pompen.

En nou gaat ons toeristenbureau de 27ste, als de isla en de BOO als een gek tekeer gaat, een lichtparade houden om de dag van Toerisme te vieren, die bij Sambil (of all places) gaat beginnen en zo via de Wiels Boulevard naar de stad gaat juist in die ‘rookzone’. Dat is toch ironisch?

Een bureau die toeristen hoort aan te trekken gaat een lichtparade houden in de zone waar men het meeste last heeft van de rook en de stank terwijl de PDVSA juist beweert dat de pressiegroepen de toeristen wegjagen door tegen hun te protesteren. Misschien moeten de pressiegroepen ook mee gaan doen met die wandelmars, lijkt mij een prima plan!

Ik blijf lachen op deze klip, want ik durf te wedden dat ze de plant weer plat zullen gooien tijdens die mars.

8 reacties op “Ingezonden: ‘Pressiegroepen jagen toeristen weg!’”

 1. @Ricardo: hoeveel lokale mensen werken er bij de Isla volgens jou?
  En hoeveel latino’s?
  Zet die cijfers eens naast elkaar en analiseer dan hoe groot die leegte is.

 2. @ Ricardo. Iedereen schreeuwt dat de raffinaderij dicht moet volkomen mee eens maar, niemand komt met alternatieven voorde sociale en economische leegte die ergaat ontstaan.

  O nee? Op welke planeet heb je gezeten?

 3. Iedereen schreeuwt dat de raffinaderij dicht moet volkomen mee eens maar, niemand komt met alternatieven voorde sociale en economische leegte die ergaat ontstaan

 4. @ peter. Maakt de tweede kamer zich druk om Shell in Nigeria?

  Afgezien dat Nederland bestuurlijk geen enkele connectie met Nigeria heeft is het ook niet nodig. Shell heeft een proces verloren en moest gigantuisch in de buidel tasten om een flinke boete aan Nigeria te betalen.

 5. misschien moeten we Curacao gaan overkappen , kunnen we gebuik maken van rosaria s antirookwet !

 6. Donker; een plant kan je niet eventjes plat gooien! Ze zijn ook veelal met elkaar verbonden dus en hierdoor zal bijna de hele raffinaderij stopgezet zijn volgens jou bewering. Jij weet net als ik dat ze dan flink moeten affakkelen (anders ontploffingen).

  Ga is praten met een technoloog voordat je hier iets over gaat schrijven!

  Als SHELL er had gezeten dan waren de Nederlanders niet fel tegen de ISLA. Omdat ze hen brood ermee verdienen. Maakt de tweede kamer zich druk om Shell in Nigeria? misschien twee vragen voor de goede orde en het gaat de prullenbak in. Schijnheilige Nederlanders en jammer dat jij eraan meedoet!!

 7. geheel in de lijn van:
  – het mes heeft me gesneden,
  – de stoep is op me gevallen
  – de ondergaande zon veroorzaakte het ongeval
  – de regen deed mijn auto slippen

  Pueblo Sushi !

 8. UITSTEKEND VERWOORD–Als het aan mij lag??ontmantelen die Isla Isla is bejaard en met ouderdom krijg je gebreken–dus nieuwe koers oa Green Town