• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

van schendelCURAÇAO – Rechter Peter van Schendel kan geen stap verzetten tijdens zijn bezoek aan de wijk Marchena. Milieuactivisten klampen hem aan om hun woordje te doen, ambtenaren van het ministerie van Gezondheid willen hun weerwoord geven.

Op een afstandje kijken enkele bewoners toe. Zij wachten geduldig tot de rechter tijd voor hun verhaal heeft. Maar als ze dan eindelijk mogen vertellen over de rook- en stofoverlast en gezondheidsklachten, komt er een snik in de stem, worden de ogen nat en komt woede naar boven. “Weet je waar ik verdrietig van word? Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en van de domme gehouden. Er komt geen antwoord.”

Luister hier naar een reportage van Anneke Polak voor Caribisch Netwerk

Extra aandacht
Rechter Van Schendel luistert naar de bewoners. “Het gaat er mij om dat aan deze gevallen extra aandacht wordt besteed. Noteer de klachten en kijk wat u kunt doen”, zegt hij tegen een ambtenaar van het ministerie. Huisarts Nana Rost van Tonningen, die zich bij de stichting Clean Air Everywhere heeft aangesloten, meldt dat ze hele lijsten met klachten klaar heeft liggen voor het ministerie. “Zodra deze mensen van het eiland gaan, hebben ze nergens meer last van.”

Toename klachten
In een traag tempo beweegt de stoet zich door de wijk. Bij de dokterspraktijk stopt Van Schendel en bekijkt de groene aanslag op het hek. Dokter Severing komt naar buiten. “Ik zit hier sinds 2006 en ik ervaar dat er meer patiënten met luchtwegproblemen komen, ook jonge kinderen die we moeten vernevelen en puffen. En heel veel hoofdpijnklachten.”

Kort geding
Bij het meetstation in de wijk lopen de gemoederen hoog op en probeert de rechter alle partijen rustig te houden. “Door uw agressieve toon ben ik geneigd deze dame te moeten beschermen”, zegt Van Schendel tegen advocate Sandra in ’t Veld van Smoc, de andere stichting die het kort geding tegen de overheid heeft aangespannen. Hij legt een hand op de schouder van de ambtenaar en draait zijn rug naar de pers. Vanaf nu gaat het overleg verder zonder pottenkijkers. 19 oktober wordt het kort geding hervat.

Foto: Anneke Polak

3 reacties op “Vechten om aandacht van rechter in Isla-zaak”

 1. @gary

  why do you say ‘moderniseren van Isla is geen optie’?

 2. @gary
  Wat bedoel je nu precies? Wil je een referendum? Vind je het ‘een mans actie’? En zo ja, van wie dan?

 3. Democratisch-laat het volk kiezen-referendum-
  -uitleg geven aan het volk over isla over al die jaren zeker de toegenomen slecht funtionerende werking van Isla van de laatste jaren tot op heden-
  -uitleg geven over Green Town(alternatief)
  -Isla ontmantelen ja/nee?
  -Green Town opstarten ja/nee?
  -ander alternatief??laat het volk met ideeen komen
  -moderniseren van Isla is geen optieof verplaatsten hiervan naar een ander locatie is geen optie het probleem wordt alleen maar verplaatst.
  het volk krijgt 6 maanden de tijd om hierover na te denken hierna wordt er een besluit genomen
  Een mans actie