• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

bursalenCURAÇAO – Scholieren hebben het op Curaçao vaak moeilijk met het kiezen van een studiefinanciering als ze naar Nederland willen gaan. Ze laten de lokale stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) steeds vaker links liggen, omdat ze onder meer bang zouden zijn voor een hoge studieschuld, zo meld Caribisch Netwerk.

In vergelijking met de bursalen, zouden de studenten die voor de Nederlandse studiefinanciering tekenen, een lagere schuld eraan overhouden. Op de extra toelages van SSC is de rente ook hoger.

Een reportage van John Samson.

‘Erg gecompliceerd’
Een woordvoerder van SSC laat weten dat het ‘erg gecompliceerd’ ligt en dat het onverstandig zou zijn ‘om het over gemiddelden te hebben’. “Je kunt niet zomaar een vergelijking trekken. Er moet naar individuele gevallen gekeken worden. Sommige bursalen krijgen vanwege verschillende redenen een grotere studieschuld.”

Cijfers ontbreken
Voor de jongeren en ouders is de keuze tussen SSC of DUO in de praktijk nogal moeilijk. Over de begeleiding van bursalen, hun prestaties en studieschulden is weinig bekend. Een verzoek bij SSC levert nul op rekest: er zouden geen informatie of cijfers voor publicatie beschikbaar zijn. De jaarverslagen van deze overheidsinstelling worden eveneens niet verstrekt, laat een woordvoerder in Nederland weten. Die worden pas verzonden als de directie in Willemstad met een schriftelijk verzoek instemt.

Freemovers
Jealaine Alexander-Wawoe heeft een eigen bedrijf dat toekomstige studenten helpt met hun studiekeuze, emigratie en de begeleiding in Nederland. Vorig jaar had ze 30 studenten, dit jaar zijn het er 104. Het aantal zou maar een fractie zijn van de zogenoemde freemovers die jaarlijks naar Nederland vertrekken. Zij verwacht volgend jaar dan ook een nog grotere groep onder haar hoede.

Begeleiding
Behalve kostenbesparing is begeleiding ook een punt, legt Alexander-Wawoe uit. Veel studenten hebben juist geen behoefte aan de intensieve begeleiding en workshops van SSC: “Ze willen niet de druk voelen dat ze gevolgd worden of belerend toegesproken worden. Als ze informatie nodig hebben, willen ze dat zelf aangeven.”

5 reacties op “Keuze tussen SSC en DUO moeilijk”

 1. Ga nooit bij SSC! Geen goede overzicht en mogelijkheid om te kunnen inloggen om veranderingen door te voeren. Zeer trage instantie + zeer hoge rente! Ouders ga aub naar DUO als je in Nederland gaat studeren!

 2. De rente die SSC vraagt is ook schandalig hoog.

 3. Eens met Anonymous7280. Laat de keuze van het onderwijs volledig aan de ouders. Zij bepalen wat goed is voor hun kinderen, niet de overheid.

 4. ahhummm….. ehhh….please, do stay anonymous. Dutch handicapped as you were, at the very least, your “out of the box”-contribution ….. was not helpful. Have some more Kool-Aid.
  Via het DUO een studielening te sluiten, als je de Euri later kunt ophoesten, is met de huidige rentestand interessant. Studenten gaan zelfs avonturen aan om maar gelijk om een werreldreis of een kameraankoop te bekostigen.
  Maar de gemiddelde beursaal heeft niet de garantie dat hij op zijn geboorte-eiland een goede baan (wit shirt, airco) krijgt. Uitgezonderd, natuurlijk, die enkeling met een briefje van de Lider di Barrio (van partij Xx) op zak, dat zij/hij later sectordirecteur bij BPD wordt of hoog bij Selikor zal belanden.
  Maar, studeren in de regio, als de familie meebetaald, niks mis mee.
  No lubida,…… Hulanda ta leuw cu tera friew, begeleiding a para bira negoshi awo.

 5. het probleem ligt aan het onderwijs systeem!

  je word tegenwoord geleerd om op te denken, je creativiteit en nieuwschierigheid word je ontnomen door het huidige onderwijs systeem.
  het is eerder belangrijk om de basis dingen in het leven een kind aanteleren dan binnen de box te laten denken, mensen zoals hun dit nu omdat ze juist de basis niet goed kennen en of kunnen.

  je word niet geleerd hoe je een (bijvoorbeeld) een hypotheek moet afsluiten, of hoe eerstehulp moet geven aan mensen als er iets is.

  #DontStayInSchool
  https://www.youtube.com/watch?v=8xe6nLVXEC0

  dont stay in school hate comments
  https://www.youtube.com/watch?v=BJIu7pE0lBA