• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

bonaire vlagCURAÇAO – Een luid applaus is te horen als gedeputeerde van cultuur Benito Dirksz is uitgesproken. Hij brak een lans voor een betere positie van het Papiaments in het onderwijs, en daarmee vertolkte hij de gevoelens van velen, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Dirksz sprak tijdens het officiële deel van Dia di Boneiru, dat gisteren is gevierd op het Wilhelminaplein in Kralendijk, in aanwezigheid van genodigden uit Saba en van interim-premier Ben Whiteman van Curaçao. Met als thema ‘Papiamentu nos identidat’ kreeg de dag niet alleen een feestelijk, maar ook een taalpolitiek tintje.

Taalunie
Niet voor niets is lang over het thema gesproken, zegt Dirksz. De discussie die momenteel op het eiland woedt over de instructietaal in het onderwijs speelde daarbij een rol. Die discussie kwam op gang na het advies dat de Taalunie eerder dit jaar uitbracht: ‘gebruik Nederlands voor kennisontwikkeling en breng kinderen zo vroeg mogelijk met die taal in aanraking. Gebruik Papiaments op school voor ontwikkeling van de identiteit’.

Belediging
‘Een belediging’ vond de Bonairiaanse Fundashon Akademia Papiamentu dat advies. Voorzitter van de Akademia Papiamentu, Geraldine Dammers, zette die woorden in haar toespraak op Dia di Boneiru nog eens kracht bij. Dat zij voorstander is van onderwijs in de taal van het eiland, steekt ze ook niet onder stoelen of banken. “De discussie wordt te vaak gevoerd op emotionele gronden. Maar het is bewezen dat als je je moedertaal goed beheerst, je ook andere talen makkelijker leert. Het maakt kinderen mondiger als ze les krijgen in hun eigen taal, ze voelen zich zekerder. Net als Saba, Statia, Nederland, China en Amerika, heeft ook Bonaire recht op onderwijs in de moedertaal.”

Papiaments
Gedeputeerde Clark Abraham is het met haar eens. Hij wil niet voorbij gaan aan de prominente plek van het Nederlands in de Bonairiaanse maatschappij, maar als het aan hem ligt, krijgen zijn kinderen straks les in Papiaments. “Nederlands is voor de meeste kinderen hier een vreemde taal, een taal die ze nog moeten leren. En toch is dat de taal waarin ze worden onderwezen in andere vakken.” Daarbij, voegt hij als verantwoordelijk gedeputeerde van Economische Zaken toe: “Papiaments is de lingua franca van Bonaire, en ook de taal waarin zaken worden gedaan. Dus het simuleren van het gebruik van Papiaments draagt bij aan economische ontwikkeling.”

‘Vaag’
Docent Papiaments Edy Carolina, die de ochtend op het Wilhelminaplein bijwoont, vindt het Taalunie-advies ‘vaag’. “Wat betekent dat: ‘Papiaments voor ontwikkeling van de identiteit’? Mogen we dan gaan dansen en zingen in onze moedertaal?’”

Woordkunst
De rijkdom van de taal toont de jonge Johnrick Anthony, met een levendige voordracht van het verhaal ‘Yorado di morto’, waarmee hij de voordrachtwedstrijd Arte di Palabra (woordkunst) won. Zijn theatrale optreden en de mimiek en intonatie waarmee hij het oude gebruik van het huilen bij de doden vertolkt, tonen talent.

Ondersteuning
“De discussie is nog niet ten einde”, denkt Carolina, “Als kinderen in mijn les dingen niet begrijpen, verduidelijk ik iets in het Nederlands, of Spaans of Engels. Dat kan omgekeerd ook. Niet alles hoeft in het Papiaments, maar waarom zou je het niet als ondersteuning mogen gebruiken?”
De Fundashon Akademia Papiamentu heeft de Eilandsraad gevraagd om bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar de taalsituatie op Bonaire.

Foto: Janita Monna

6 reacties op “‘Bonaire heeft recht op onderwijs in Papiaments’”

 1. @Carlos:
  Niet uitsluitend voor de EVO-toets. Als je kinderen in NL op de HAVO of VWO zitten, kun je niet verhuizen naar Curaçao, omdat ze op school nooit Papiamentu als vak hebben gehad.
  Tenzij je 2000 gulden per kind/ per maand aan schoolgeld kunt betalen.

 2. Goed initiatief om voor de eigen moeder taal Papiaments op te komen. Kinderen kunnen vanuit hun moeder taal sneller vreemde talen leren. Hiernaast zou naast de Papiaments meer nadruk gelegd moeten worden op het Engels en Spaans gezien de regio, alleen als men overweeg om langdurig in Nederland te blijven na een studie of te emigreren naar Nederland zou goede vaardigheid v/d Nederlandse taal relevant zijn. Nederland heeft best veel mogelijkheden om vervolg onderwijs op zowel HBO en WO in het Engels te volgen en is ook zo dat ze dit doen om aantrekkelijk te worden voor buitenlandse studenten uiteenlopende regio’s (b.v. China, VS, Colombia, Chile, Duitsland, Griekenland, Spanje, Italie, Afganistan, Iran, Poland enz.). Hiernaast wordt ook buitenlandse docenten/professoren aangetrokken. Infomeer je zelf en kom kijken op de universiteiten in Nederland om te zien hoe internationaler die zijn geworden de laatste 10 jaren. Afsluitend een kind heeft recht op onderwijs in eigen taal volgens internationale verdragen. Ter informatie: http://www.unesco.org/new/en/education/themes/strengthening-education-systems/languages-in-education/international-mother-language-day/articles-imld-2012/

 3. What’s the problem. Gewoon net als op Curacao Nederlandstalige en Papiametnstalige scholen. Op Curacao zijn we alleen iets te ver doorgeschoten met de Evo-toets Papiamentu en de gevolgen daarvan. Met een 5 voor Papiaments en een 8 voor Nederlands en een 8 voor rekenen worden HAVO/VWO leerlingen naar het VSBO gestuurd. Ik vind dit nog steeds onbegrijpelijk.

 4. Wie kan er nu tegen zijn je “moerstaal”te spreken!Onderwijs in het Papiaments én “slowly”naar het Nederlands.

  Ik wou, dat ik het Papiaments vloeiend sprak als frequente bezoeker van de benedenwindse eilanden!

  Misschien iets voor een “spoedkursusje”Papiaments voor de touristen?

  Gesteggel over taal is öorlog zonder vijand””

 5. Onbegrijpelijk dat mensen streven naar een achterstand. Papiaments is net als elke streektaal beperkt en geeft niet de mogelijkheid op ontwikkeling, niet van taal en erger nog ook niet van de persoon of de gemeenschap.
  Het versterkt de vorming van een zeer beperkte ontwikkeling en wereldbeeld.

  Het advies van de Taalunie is dan ook een goed advies. Jammer dat sommige mensen zich niet willen of kunnen ontwikkelen. Laten we het de komende generaties wel gunnen.

 6. Daar gaan we weer met dat Papiaments talig onderwijs.
  Waar zal dat naartoe lijden voor de latere opleidingen van de kinderen.
  Zo ik begrijp is er geen voortgezet onderwijs in het Papiaments, zie het debacle op Curaçao.
  9 van de 10 jongeren die verder willen studeren gaan naar Nederland en lopen daar een grote achterstand op met hun studie daar het Nederlands vaak niet toereikend is.
  Mensen hou nou eens op met ”op de tenen getrapt te voelen” als iemand alleen maar suggereert dat we beter de zaak van 2!!!!!! kanten kunnen bekijken.
  DIT alleen in het belang van de jongeren die moeten straks hun boterham op een normale manier kunnen gaan verdienen.
  Het heeft in het verleden gewerkt dat onderwijs in het Nederlands, zie al de bursalen van jaren her die in Nederland zijn gaan studeren en terug kwamen met gedegen onderwijs en diploma’s en geen enkele die zich ”minderwaardig” voelde omdat ze Geen Papiaments onderwijs hadden gekregen.
  Wordt eens wakker en hou eens op met dat gedoe.