• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Ronald PlasterkCURAÇAO – De Rijksministerraad heeft Sint Maarten vandaag een aanwijzing gegeven om de begroting op orde te brengen. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het eiland moet tot en met 2018 zowel betalingsachterstanden (189 miljoen gulden) als eerdere tekorten (60 miljoen) wegwerken.

Het eiland heeft onder meer moeite om de kosten voor pensioenen en medische zorg op te brengen. Sint Maarten krijgt tot eind 2016 om maatregelen te nemen om het zorg- en pensioenstelsel aan te passen.

Luister hier naar Pieter Hofmann in gesprek met Ronald Plasterk.

Lening afsluiten
De aanwijzing komt niet als een verrassing. De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk en de Sint-Maartense minister van Financiën Martin Hassink hebben elkaar eerder deze week ontmoet. Hassink wil dat het eiland een lening kan afsluiten om de belastingdienst op orde te brengen. Die wens is niet gehonoreerd.

Neerwaartse spiraal
Hassink heeft kortgeleden gezegd dat Sint Maarten in een neerwaartse spiraal gehouden wordt als het niet de kans krijgt om de belastingdienst te verbeteren. Plasterk: “In principe is dat ook een landsverantwoordelijkheid, dat moeten ze zelf doen.” De bewindsman is eventueel wel bereid om gespecialiseerd personeel erheen te sturen als het eiland daar om vraagt.

Begroting aanpassen
Sint Maarten moet voor 31 oktober de begroting wijzigen. Het College financieel toezicht (Cft), dat eerder negatief oordeelde over de Sint-Maartense begroting, moet de wijziging vervolgens beoordelen.

www.versgeperst.com