• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Vissers (ELISA KOEK)CURAÇAO – “Concurreren met grote schepen kan Curaçao nu niet, geen sprake van.” Dat zegt Erwin Koense, voorzitter van Piskadó Profeshonal tegenover Caribisch Netwerk. Volgens de voorzitter moet de sector innoveren en zelf de zee op met grote tawlers (boten voor middelgrote of grootschalige visserij). “Daar hebben we geld voor nodig.”

Spanje vaart momenteel met tawlers onder de Curaçaose vlag om zo niet over hun eigen quotum heen te gaan. Het geld dat Curaçao daarvoor krijgt, is bedoeld om de lokale visserij een boost te geven. Volgens de vissers is hier weinig van te merken.

Luister hier naar Elisa Koek in gesprek met Erwin Koense.

Lokale visserij
Van het Spaanse geld zouden lokale vissers opgeleid moeten worden om uiteindelijk zelf mee te varen op grote internationale schepen. Ze zijn dan weken, soms maanden, op zee. Volgens beroepsvisser Edwin ‘Makambi’ Flameling gaat dit niet gebeuren. “Er worden nu voornamelijk jongens uit lageloonlanden ingezet, want voor een duizend gulden per maand gaat geen enkele Curaçaoënaar dat werk doen.”

Overeenkomst
Minister Stanley Palm (Economische Ontwikkeling) tekende recent een overeenkomst met de Spaanse overheid om samen de illegale visserij tegen te gaan in Europa. Beide landen moeten een rol hierin gaan spelen. Flameling denkt dat er veel te weinig geld naar Land Curaçao gaat terwijl er veel wordt verdiend met de grote tawlers. “Het kan bijna niet dat Curaçao slechts een miljoen hiervoor krijgt, maar het schijnt wel zo te zijn.”

Kennis
Erwin Koense verwacht niets van de overheid. Als er al iets overblijft van het Spaanse geld, verdwijnt het in een ander potje, denkt hij. Koense wil dat Curaçaoënaars zelf de zee opgaan met grote tawlers. Dat kan pas als lokale vissers dezelfde boten, apparatuur en kennis hebben die bijvoorbeeld Spanje heeft.

Geen geld
Geld hiervoor is er niet. Vissers hebben veel kosten aan onderhoud en benzine dus sparen is moeilijk. Een lening is volgens Koense een dure grap. “De Ontwikkelingsbank van de Nederlandse Antillen (OBNA) geeft ons leningen met een rentepercentage van 8 tot 13 procent. Dit is hoog en gelijk aan een lening van elke andere bank. Bovendien worden veel aanvragen niet goedgekeurd.”

Rentepercentages
Stanley Marks is bij de OBNA belast met de financiering van landbouw, visserij en veeteelt op Curaçao en de rest van de voormalige Antillen. 80 procent van zijn klanten is visser. Marks bevestigt dat de rentepercentages van leningen minimaal 7 procent zijn. “Dit is nooit anders geweest. Wij moeten onze schuldeisers betalen.”

Lange termijn
Volgens Marks is geld niet de kwestie, maar educatie. Ook hij vindt dat de sector moet innoveren anders zal een visser nooit meer verdienen dan marginaal. “Visserij is een mooie traditie, maar moet meegroeien met de tijd. Vis op straat verkopen is hier een goed voorbeeld van; het is leuk, maar zonder koeling is het niet hygiënisch en niet van deze tijd.”

Realistisch
Leningen die bij de OBNA worden aangevraagd door vissers zijn vooral voor onderhoud of het kopen van een lokale boot. “Vissers moeten groter gaan denken en op lange termijn. Wij helpen dan graag, want we zijn niet vies van nieuwe ideeën.” Marks zegt dat alle leningen een kans krijgen, maar benadrukt dat ze wel realistisch moeten zijn en gebaseerd op een plan. Hij ziet het somber in voor lokale vissers. “In veel landen gaat men dagenlang de zee op voor een grote vangst, maar hier gaat men als er geld nodig is. Vissen is een levensstijl op Curaçao. Dat verander je niet zomaar.”

Foto: Elisa Koek

4 reacties op “Lokale vissers moeten innoveren om te overleven”

 1. Wat versta jij onder internationale territoriale wateren ? Moet ik hieruit begrijpen dat jij, beginnend met de Caraïbische zee (?) wil afsluiten voor alle trawlers ?

 2. Een kortzichtige reactie maar te begrijpen. Men is gewend om kleinschalig te denken en te doen. Er is geen lange termijn visie en altijd gericht op het ik. Ik heb al in eerdere reacties aangegeven dat men nooit bereid is te leren om beter te worden. Men kent de gezegde niet eendracht maakt macht. Educatie is de sleutel tot anders/ ruim denken. Dit biedt een podium voor aansluiting op de huidige ontwikkelingen. Het blijft een handicap bij deze bevolking die zich altijd tekort blijft doen maar dit zelf niet ziet. Jammer.

 3. De zeeën zijn overbevist. Trawlers en andere grootschalige vis methodes zijn achterhaald en zeer omstreden en Curacao moet investeren in deze vis methode en meedoen aan het leegvissen van de oceanen?? Kleinschalige visserij is onze traditie en zal onze territoriale wateren niet schaden. Het is de grootschalige visserij waarvoor ze quotas hebben ingevoerd die wel degelijk de oceanen schaden. En dan is er weer iemand op Curacao die juist deze quotas helpt te omzeilen. Vervolgens klagen dat er geen vis meer in onze wateren zwemt. Het zou ons sieren als we het tegenovergestelde hadden gedaan en inderdaad zoals Silvia zegt onze territoriale wateren sluiten voor alle midden en grootschalige visserij van bv. Japan en Spanje. De toekomst zit in self sufficient viskwekerijen, daar moet in geïnvesteerd worden.
  Voor de mensen die nog steeds in trawlers willen investeren…..kijkt u even naar deze film: http://endoftheline.com het gaat o.a. over hoe Japan quotas koopt bij eilanden in de Caribische Zee en hoe de rek uit onze Oceanen aan het raken is.

 4. Onze vissers hechten veel waarde aan hun sociale live. Wat als wij onze internationale territoriale wateren tot non grata gebied verklaren voor alle trawlers en zo. Zeker weten dat onze visstand fors omhoog gaat en met onze duurzame visserij is er voldoende voor onze locale vissers.
  Wie kan aan mij uitleggen wat wij als een land met formaat zandkorrel te betekenen hebben in Spanje bij het bestrijden van De illegale visserij in Europa en waarom Laten wij Spaanse Vissers onder de Curacaose vlag vissen.