• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

reginald zaandamCURAÇAO – De Nederlandse regering voert geen werkbezoeken aan St. Eustatius meer uit sinds het een instructie heeft uitgevaardigd aan het eilandsbestuur vanwege financieel wanbeheer. Dat meldt Caribisch Netwerk. De boycot heeft tot vragen geleid van D66 Kamerlid Wassila Hachchi.

Gedeputeerde van Constitutionele Zaken Reginald Zaandam is fel tegen de stellingname van Den Haag.

Boycot
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma brengt deze week wel een bezoek aan Saba en Bonaire, maar niet aan Statia. De boycot van het eiland is door een woordvoerder van het ministerie bevestigd.

Tegenmaatregelen
Volgens Zaandam is dit de laatste poging van Den Haag om het verzet uit Statia te breken, maar volgens hem zal het eiland niet afwijken van haar streven naar meer autonomie. “Het is duidelijk dat wij een zenuw hebben geraakt en daarom verwachten wij meer tegenmaatregelen,” zegt Zaandam.

Instructie
Statia kreeg een instructie van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk op 10 juni. Het openbaar lichaam werd geïnstrueerd om het advies van de Commissie van Financieel Toezicht (Cft) aangaande de begroting van 2015 en het aanzienlijke begrotingstekort over 2014 op te volgen. Daarnaast werd het eilandsbestuur beschuldigd van slecht bestuur.

Plan
Een commissie onder voorzitterschap van Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella is momenteel bezig een plan van aanpak ter verbetering van de financiën en bestuurlijke situatie op te stellen. Gezaghebber Gerald Berkel en ambtenaren hebben zitting in deze commissie en doen aan de besprekingen mee. Gedeputeerde Zaandam en zijn collega van Financiën Astrid McKenzie-Tatem hebben echter tot nu toe geweigerd aan vergaderingen deel te nemen. Zij vinden de instructie “prematuur en onjuist.”

Vreemd
Zaandam zegt dat hij het al vreemd vond dat de meerjarenplannen in de ijskast werden gezet en vraagt zich af wat de boycot uiteindelijk moet opleveren. Hij zegt dat op 10 juni de wenkbrauwen in Den Haag al omhoog gingen toen hij zich publiekelijk afvroeg wat Den Haag’s echte bedoelingen waren. “Ik geloof niet dat het de bedoeling van Nederland is om Statia te helpen meer zelfvoorzienend te worden, maar dat het ons liever aan de bedelstaf houdt.”

www.versgeperst.com