• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

forensisch instituutCURAÇAO – Vertegenwoordigers uit de Antilliaanse gemeenschap in Nederland maken zich veel zorgen over een recente publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek: Antilliaanse en Arubaanse mannen worden bijna dertien keer vaker dan autochtone Nederlandse mannen vermoord, blijkt uit analyse over de afgelopen vijf jaar.

De vele moorden onder de Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders zouden direct gerelateerd zijn aan drugshandel en de vraag ernaar in Nederland, stelt Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), zo schrijft Caribisch Netwerk. Wat de onderzoeksresultaten van het CBS over Antillianen en Arubanen in werkelijkheid aantonen? “Ik weet al jaren niet wat deze cijfers zeggen”, zegt Helberg.

Stoere taal
“Wat ik weet, is dat er in de hoofden van politici door deze cijfers alarmbellen gaan rinkelen en dat zij vervolgens met stoere taal komen”, stelt Helberg. “De vrees is dat politici in Nederland de statistieken zullen gebruiken en misbruiken voor politiek gewin, in plaats van dat er gezocht wordt naar oplossingen.”

‘Schokkend
Het Sint Maartenhuis in Den Haag hekelt de ‘generalistische classificatie’ van Antillianen en Arubanen in de onderzoekresultaten. Als het specifiek gaat om bijvoorbeeld het percentage per eiland en de oorzaken, laat het CBS geen cijfers zien. Wat gevolmachtigde minister Josiane Fleming-Artsen vrijwel zeker weet, is dat het aantal slachtoffers onder Sint Maartenaren in werkelijkheid minimaal is. Desondanks komen de cijfers van het CBS als ‘schokkend en zeer onfortuinlijk’ aan.

Curaçaohuis
Het Curaçaohuis wil liever niet inhoudelijk reageren. “Na intensieve bestudering van het verschenen artikel zal er contact worden opgenomen met de verschillende gemeentes”, laat gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels weten. Het Arubahuis heeft geen reactie gegeven.

Falend beleid
Met of zonder subsidie, de Antilliaanse organisaties willen doorgaan met het aanpakken van de problemen. “Tegenwoordig wordt er door politici onvoldoende gehoor gegeven aan de dringende signalen die vanuit de Antilliaanse gemeenschap afgegeven worden”, legt Helberg uit. Hij vindt het opmerkelijk hoe de politiek in Nederland omgaat met allochtonen en statistieken.

Antillianengemeenten
In de jaren toen de Rijksoverheid subsidies gaf, lieten 22 gemeenten in Nederland zich omdopen tot Antillianengemeenten. Met het afschaffen van het doelgroepenbeleid door de regering, verdween samen met de subsidiegelden ook de politieke term Antillianengemeenten. “De evaluatie van de bestuurlijke arrangementen liet zien dat de projecten van de Antilliaanse professionals die de oorzaken aanpakten, succesvol waren. Waarom worden the lessons learned niet meer structureel ingezet?”, zegt Helberg.

Sint Maarten
Ook de Sint Maartense gevolmachtigde minister vraagt zich nu af wat de Nederlandse overheid van plan is. “Zo’n specifiek onderzoek heeft redenen ten grondslag gehad. Ook gezien in het licht van een andere conclusie die aangeeft dat het moordcijfer in Nederland is gedaald”, zegt ze. Ook zij betreurt dat Den Haag afgestapt is van een specifiek beleid gericht op de ‘Antillianen-problematiek’, naar een meer algemeen beleid. Fleming-Artsen ziet liever dat misdaad en criminaliteit onder Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders weer gezamenlijk wordt aangepakt. Begin september heeft het Sint Maartenhuis een overleg met de gemeente Rotterdam, over hun eilandgenoten in die gemeente.

Dialoog
De Vereniging Antilliaans Netwerk hoopt snel meer aandacht te krijgen voor agressiviteit en criminaliteit onder Caribisch-Nederlandse jongeren. Op 17 september organiseren zij samen met schrijver en criticus Jopi Hart een dialoog in Amsterdam, waarbij wetenschappers en hulpverleners samen met de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap, op zoek gaan naar oplossingen.

Foto: Nederlands Forensisch Instituut/Door John Samson

13 reacties op “‘Statistieken vermoorde Antillianen zorgelijk’”

 1. De multicultuur en volk zeuren hier in Nederland over discriminatie
  Hoe verzinnen ze het
  Ik ben een beetje blank , maar mijn oma was een Sinti en pittig donker
  Leer de onderlinge apartheid kennen op de ABC eilanden .
  En de de ABC criminelen die hier wonen .
  Weg ermee

 2. Het betreft vaak jongeren of mannen van middelbare leeftijd zonder opleiding of laagopgeleid en/of crimineel die zichzelf in de nesten werken en vermoord worden.

 3. Sigun mi den e week end aki tabatin un asuntu di hinkamentu,di otro den prizon mata, aya na Zoetermeer. Sin duda mi por pusta ku bo ku atrobe ta nos hendenan ku nos hendenan. Hopi bia matamentunan di nos hendenana ku otro,tin di haber ku droga of bendementu di droga of ripdeal. Nos hendenan no tin respect pa bida di otro mas. Any way laganos ban sinta warda atrobe dikon nan mata otro. Tata yuda nos.

 4. ach ben je gek! binnenkort heerst de sharia in Nederland en worden alle infidels afgeslacht

 5. Reactie op Lokololo.
  Hekel aan Nederlanders, OK kan me dat voorstellen gezien hun gedrag nu op het eiland, het lijken in mijn ogen ook net neo colonialen, maar een hekel aan nederlanders in het algemeen lijkt mij overdreven.
  Vergeet niet dat als je een beetje van geschiedenis weet, dat de grootste slaven handelaars de ARABIEREN waren en wij de vervoerders. (Handel is handel)
  En is er iets nieuws onde de zon,? ik dacht het niet want ik zag laatst 2 foto,s op internet,
  eentje van een Duits peloton duitse SS,ers wat joden aan het exucuteren was, en een opname van ISIS wat Iraakse kijgsgevangen aan het executeren was.
  De mensheid leert in mijn ogen niets van de lessen der geschiedenis.
  En deze blijft zich herhalen.

 6. Heb eens een idee gelezen: geef al die IQloze mannen één dag de ruimte om elkaar te ontmoeten en elkaar af te schieten en de plaats die genoemd werd was de vlakte van San Pedro, kunnen ze niemand anders lastig vallen. Ben Whiteman als premier moet dit toch kunnen organiseren ?

 7. @ VITO schreef: Ik ben ook meer dan 39 jaar in dit kikkerlandje.

  Zo goed als een Yiu di Friu

  (stiekem is het lekkerste)

 8. Gelezen de bovenstaande meningen geef ik eenieder gelijk.
  Mijn credo, om in de problemen te komen moet je omgang hebben met probleempersonen en jezelf bevinden te probleem oorden.
  Vandaar dus het feit dat ik altijd erg kieskeurig ben als het om omgang en bevinden gaat.
  Laat het nou zijn:
  dat men precies op festiviteiten en – of ontmoetingen ouwe koeien uit de sloot haakt,
  dat men precies op zulke momenten tussen vrienden en kennissen met een drankje op is,
  dat men precies op zulke momenten door derden aangespoord wordt daar iets aan te doen.
  Geef mijn portie maar aan Fikkie. A este muerto no lo cargo yo.
  En nog iets, een Arubaan is toch ook een Antilliaan?
  Zij zijn toch ook afkomstig van een antil ( eiland)?
  P.S. er zijn grote Antillen (Cuba, Puerto Rico, Trinidad en Tobago, Sto. Domingo/Haiti en kleine Antillen Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Dominica etc. etc.

 9. Oke sorry hij is er al. gr.

 10. Bobs45, ik snap je wel. Ik ben ook al 35 jaar gast in NL. Ik mijd niet alle gatherings, maar ben wel zeer kieskeurig in welke ik wel bijwoon en welke ik links laat liggen.

 11. Ik ben ook meer dan 39 jaar in dit kikkerlandje. Ik ga nooit naar zomer Carnaval.Ik ga wel sommige caribische feesten behalve feesten van Gibi.Ik ga liever naar feesten bij salsa dansscholen want daar komen een bepaalde soort publiek. Je gaat dansen genieten en veilig terug huis zonder problemen. De antillianen die dood gaan zitten meestal in de drugswereld of onderwereld. Gaat er iets fout of een ripdeal heeft plaats gevonden dan reken ze af met elkaar. Dat is heel jammer. Het gaat ook meestal om de stoere mannen. Life with the sword dai with the sword. Dit is een fenomeen wat zich voor doet in het midden oosten waar de IS oorlog voert tegen de mannen en op curacao de drugsmaffia’s tegen elkaar om wie de baas is. Over een paar jaar zul je duidelijk een overschot zien aan vrouwen in het midden-oosten. Dan zal een man zich als koning voelen over verschillende vrouwen.Dit fenomeen zal zich ook op Curacao afspelen onder het Antilliaanse bevolking. Dus een overschot aan vrouwen en dat is volgens sociologische principes geen gezonde ontwikkeling voor de antilliaanse populatie. Nu is het al 1 op 2 vrouwen straks wordt het 1 op 3 vrouwen. Dan wordt het overwerken voor de antilliaanse mannen om hun liefde over de vrouwen te verdelen Wha ha ha. Voor het Midden- oosten is dat geen probleem want binnen de Islam mogen de mannen meerder vrouwen na houden. In het westen doen ze dat stiekem vreemd gaan toch.

 12. Men vergeet gemakshalve erbij te vermelden dat die Antillianen en Arubanen door hun eigen landgenoten worden vermoord.
  Het is allemaal Nederland’s schuld en de Nederlandse politici zijn medeplichtig.

 13. Ik ben al 35 jaar gast in het kikkerlandje, zomercarnaval OK, maar verder feestjes, festivals of andere gatherings van Antilliamen mijdt ik om verschillende redenen, maar zeker uit zelfbehoud. In zo’n ruimte zijn dan teveel Siver Back-Alpha-macho man ego’s aanwezig en zeker als er een bar in de buurt is.
  Heb ook geen “Leuw foi kas”-behoefte, dat scheelt.
  Ik haal wel uit de ochtendkrant hoe het was.