CURAÇAO – De Sint-Maartense minister van Justitie Dennis Richardson praat vandaag met zijn Nederlandse collega’s Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK). De ontmoeting is beladen na uitlatingen van politiechef Gerard Bouman tijdens een werkbezoek op het eiland.
Dat meldt Caribisch Netwerk.
Corruptie
Nederland wil in de komende twee jaar 22 miljoen euro investeren in het opsporingsapparaat en 55 rechercheurs naar het eiland sturen. Bouman liet weten dat Nederlandse agenten wat hem betreft niet met lokale agenten samenwerken omdat Sint Maarten te corrupt zou zijn. Volgens hem heeft de georganiseerde criminaliteit het openbaar bestuur geïnfiltreerd.
Luister hier naar Pieter Hofmann in gesprek met Dennis Richardson.
Grensoverschrijdende misdaad
Richardson heeft geen begrip voor de houding van Bouman. Volgens de minister kunnen de Nederlandse rechercheurs het onmogelijk alleen af op het eiland. “Sinds 2001 hebben we een Recherche Samenwerkings Team (RST), dat hoofdzakelijk uit Europese Nederlanders bestaat, dat belast is met grensoverschrijdende misdaad. Ik weet niet van één zaak die zij succesvol bij het Openbaar Ministerie hebben gebracht. Als Nederland het nu met 55 rechercheurs zelfstandig, zonder medewerking met lokale autoriteiten en politiekorps, probeert te doen… success with that.”
Verwijt
Na de ontmoeting met Bouman reageert premier Marcel Gumbs met een gepeperde brief aan Van der Steur en Plasterk. De premier verwijt Bouman een gebrek aan respect voor rechtstatelijke verhoudingen. Hij wil weten of Bouman een officieel standpunt van de Nederlandse regering of zijn persoonlijke mening vertegenwoordigt. Sint Maarten wil tijdelijk geen Nederlandse ambtenaren ontvangen, volgens Richardson om verwarring te voorkomen.
Criminele Inlichtingendienst
Op hun beurt schrijven Plasterk en Van der Steur dat Richardson te ver gaat door de procureur-generaal (PG) van Justitie door een aanwijzing te verbieden om een Criminele Inlichtingendienst (CID) op te richten. Richardson: “Die bevoegdheid heeft hij niet. Het opzetten van structurele organisaties is een taak van de minister, zoals het opzetten van een politiekorps met daarin een CID. Wat de PG’s mogen doen is in concrete onderzoeken de organisatie aanpassen.” Niettemin dreigt de aanwijzing van Richardson aan de PG vernietigd te worden in de Rijksministerraad.
Aanwijzing
In Den Haag praten de ministers over de dreigende aanwijzing voor Sint Maarten van het College financieel toezicht (Cft), de vernietiging van de aanwijzing van Richardson en de voortzetting van het protocol van het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO). Eerder dit jaar kwamen de vier landen van het Koninkrijk overeen nauwer en structureler samen te werken op gebied van criminaliteitsbestrijding.
Vertrouwen
Richardson heeft er vertrouwen in dat de ontstane spanningen worden ingedamd in het gesprek. “Ik heb goede hoop dat het wordt opgelost, want minister Plasterk heeft tegenover de Nederlandse pers al aangegeven dat hij vindt dat de samenwerking moet worden voortgezet.”
Arrogantie is een verwijt dat makkelijk wordt gebruikt als het over commentaar gaat uit Nederland. Dit is natuurlijk net zo makkelijk ook te draaien.
De nadruk leggen op kleur en woorden als tuan… imboorlingen is een verouderde verdediging en voorstelling. Het is beter om meer naar de feiten te kijken.
Nederland telt ongeveer 55.000 politie ambtenaren. FTE’s, in de pratijk betekend dit dat er ongeveer 40.000 effectief zijn als opsporings ambtenaar. Op een bevolking van rond de 17 miljoen is dat zo’n 1 op de 400 Sint Maarten telt rond de 38.000 inwoners en heeft een politie korps van rond de 235 laten we zeggen dat daarvan 175 effectief is als opsporings ambtenaar dan is dat een verhouding van rond de 1 op 160
Komen er dan zo’n 55 bij … waarvan waarschijnlijk 50 effectief zullen zijn dan wordt de verhoudign rond de 1 op 150. Dat is een behoorlijk aantal gelet op de kleinschaligheid.
Simpel gezegd de hele bevolkiing daar past in een excel spreadsheet en die spread sheet met wie wat en waar kan er al jaren en jaren zijn niet waar.
Dat een korps er 55 bij krijgt of mischien moeten we zeggen dat er een 2e korps bijkomt met 55 man.. tja..
Het zou natuurlijk ook kunnen dat dhr. Richardson meer bang is voor wat die groep nu precies gaat “opsporen”….
Dat het RST team dat er al zit geen dingen lokaal aan brengt zal best kloppen het gaat hun over grens overschreiding, dat is meer een buiten verdediging van de nederlandse grens dan de grens van Sint Maarten… Of je dan praat over spionnen is een simple voorstelling, feit blijft dat inwoners ook daar een Nederlands paspoort hebben. Ander feit is dat er een heel groot percentage immigranten (geen nedrelands paspoort) is, naar schattingen wel tot 50%.. Daar wordt niet de franstalige kant van rond de 70.000 mee bedoelt en ja die hebben ook politie met een samenwerkings verband in de maak. Maar uit ervaring weet ik dat Fransen vrij eigenzinnig zijn kunnen zijn in de opvattingen over samen werking en de cultiuur is nog sterk gebaseerd op hirarchie.
Dus als die 55 man de aanpak van locale (politieke) corruptie als kern taak gaat krijgen dan zouden ze dat inderdaad best wel eens helemaal alleen af kunnen. Gaan ze echt mee helpen aan die spreadsheet. Dan natuurlijk niet . Maar dan kan het wel een veel veiliger eilandje worden. Echter samen werken luisteren en goede dingen van elkaar overnemen ligt altijd gevoelig…
De opmerking we kunnen het wel alleen af is inderdaad politiek niet zo handig, maar anders gezegd waarom kan de heer Richardson het zelf niet alleen af met naar verhouding zo veel politie, dat zegt ook weer iets niet waar. Die 55 komen hopelijk geen cursus geven…
Maar al deze dingen zijn wederom niks nieuws.. https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/documenten-algemeen/publicaties-archief/2011_cba_sint_maarten.pdf
Dit is een vrij helder en uitgebreid rapport uit “2011”… Misschien moet dhr. Richardson daar een Engelse vertaling van aanvragen.. dit eens goed bestuderen en dan conclusies trekken.
Of was dit van “voor zijn tijd” en is het “niet zijn verantwoordelijkheid”. Ook zo’n misplaatst argument dat vaak zo gemakkllijk wordt (mis)(ge)bruikt om het maar over arrogantie te hebben.
Sint Maarten hmmmmmm.
Bouman dacht in al zijn arrogantie, even de termen te kunnen dicteren aan het bestuur van St Maarten. Had hij zich toch ernstig vergist in Richardson, die zijn nonsense niet accepterde. Dit is niet de tijd van blanke tuan, of indertijd Ballegooien-de Jong, that’s old school, no more.
Maar ik begrijp hem wel, Bouwtje, al langer bekend om die hautaine houding,, was verder ook als chef van de NL spionnetjes niet te handhaven en kwam de inboorlingen even vertellen hoe hij het wilde. LOL Onder Opstelten kon hij zijn gang gaan, nu is hij weer als publiek diender teruggefloten.