• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

handboeienCURAÇAO – Wie als vreemdeling of toerist op Curaçao verblijft, doet er goed aan zijn papieren bij zich te hebben. “Zelfs dat is geen garantie voor een correcte behandeling’, zegt advocaat Saleh-Kostrzewski. Haar cliënt, Marie Victor uit Barbados, wordt in juli 2014 na aankomst op Hato samen met haar man hardhandig gearresteerd.

Dit gebeurde net buiten de luchthaven. Zij zijn dan op weg naar hun zeiljacht in het Spaanse Water, waar ze tijdelijk wonen, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Vernederend
“Ze is net door de immigratie op Hato gekomen, wat alleen lukt als je papieren in orde zijn. Bij de verkeerscontrole blijkt haar Belgische echtgenoot, Denis Brunin, zijn paspoort niet bij zich te hebben. Hoewel hij aanbiedt om die te halen, wordt hij meteen in de boeien geslagen. Als zijn vrouw protesteert en een foto wil maken van de arrestatie, wordt ook zij gearresteerd en geboeid achter in de auto gezet. Wat volgt is een aaneenschakeling van vernederingen”, vertelt Saleh-Kostrzewski.

Tuinhandschoenen
“Op het bureau moest ik op de grond zitten”, zegt Marie. “Er was geen stoel in de kamer. Op een gegeven moment werd ik meegenomen door een agente naar een toilet. Daar werd ik aan mijn lichaam en kleding onderzocht. Zij trok een leren tuinhandschoen aan om mij inwendig te onderzoeken. Ik protesteerde, vroeg zelfs om een tampon, omdat ik ongesteld was. Ze reageerde niet op mijn vragen.”

Onwetendheid
Even snel als het echtpaar is aangehouden worden ze ook weer vrijgelaten. “In volstrekte onwetendheid, zonder enige aanklacht of dagvaarding staan Denis en Marie weer op straat. Ze krijgen niet te horen waarom zij die avond letterlijk van straat zijn geplukt en meegevoerd”, zegt Saleh-Kostrzewski.

Ombudsman
Het echtpaar besluit de Ombudsman in te schakelen. Die organiseert hoorzittingen, waarbij het echtpaar, maar ook de politieagenten in kwestie verklaringen afleggen. Daaruit blijkt dat het hardhandige optreden, dat overigens ontkent wordt, begint als één van de agenten tegen één van zijn collega’s zegt dat ‘er veel illegaliteit gaande is met personen die beweren dat zij op een zeiljacht verblijven’.

Landsverordening
De procedure blijft liggen nadat Ombudsman Alba Martijn uit de stukken leert dat beide klagers Saleh hebben gevraagd hen bij te staan. In de landsverordening Ombudsman staat inderdaad een aantekening dat die zich terug mag trekken als een zaak voor de rechter komt. “Ik sta Denis en Marie enkel juridisch bij. Meer niet”, zegt Saleh-Kostrzewski.

Eigen gedrag
De klacht van Denis en Marie lijkt niet op zichzelf te staan. In juni doet een Colombiaanse vrouw aangifte van buitensporig politiegeweld. De zaak wordt onderzocht door de politie zelf, die concludeert dat ze de verwondingen te danken heeft aan haar eigen gedrag. In 2014 wordt een man aangehouden omdat die zich agressief zou hebben gedragen. Toen daarvan beelden opdoken, bleek hij juist tegenover een agressieve agent te hebben gestaan. Hij wordt meteen vrijgelaten.

Harde lijn
Saleh-Kostrzewski wijt het hardhandig politieoptreden aan de harde lijn die het Openbaar Ministerie volgt om de criminaliteit in te dammen. “Agenten schieten blijkbaar door bij speciale projecten als Ta Basta Awor, Ontwapen Curaçao en Aktua Robes, Sintié Un Bes.”

CPT
Die zienswijze sluit aan bij het rapport van het Europese Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT), dat op 25 augustus is verschenen. Daarin staat dat er een aantal gevallen bekend is waarin de politie excessief geweld gebruikt tijdens arrestaties en vervoer van arrestanten naar bureau of gevangenis.
“Terugvallen op fysiek geweld zou niet het automatische antwoord moeten zijn als een agent geconfronteerd wordt met een persoon die zijn autoriteit aantast”, constateert het CPT.

6 reacties op “Arrestanten Curaçao klagen over excessief politiegeweld”

 1. Men zou denken en verwachten dat politiemensen gezond verstand gebruiken bij een aanhouding of arrestatie. In Amerika schieten de cowboys eerst en dan pas vragen stellen.
  Nedelandse agenten lijken dat te kopieren – copycats heet dat. Curacao loopt met alles achter, maar het begint hier ook te komen.

 2. Brian, dacht even dat ik de enige ben of was die dat opgevallen is, WAAR ZIJN DE SCHREEUWERS OP CURACAO EN ARUBA. Definitief geen kans op schadevergoeding or whatever ?

 3. @Makamba, Als ik de amigoe lees van 2 dagen geleden dan blijkt de politie op Aruba ook hard op te treden en worden arrestanten naakt in een cel gegooid. Aleen de zgn Henriquez demonstraten zijn in geen velden en wegen te bekennen

 4. Geef een man een uniform en hij denkt dat hij koning is, een pistool erbij en hij is GOD. De brave burger dient dat goed te beseffen wanneer hij te maken krijgt met de politie. Hun superieuren en OM dekken hen altijd. Zonder video film is de burger altijd de schuldige. Maar zoals in de USA, gebruikt men hier ook vaker de cellphone en Ipad. Schofterige ambtenaren moeten nu oppassen.

 5. Een interessant artikel als je het tegen het optreden van een aantal Arubanen en Curaçaoënaars houdt die een paar weken geleden tegen, het in hun ogen discriminerend, optreden van de Nederlandse politie bij de aanhouding van Henriquez zou zijn gebruikt.

 6. Voor de echte boeven gaan ze met een bocht er om heen !!
  Goede reclame voor het eiland , de echte illegalen die wonen en werken gewoon op curacao !
  Maar ja zo zakken we steeds verder en dieper het moeras in !!!!!!