• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Tula-dag (ELISA KOEK)CURAÇAO – Het is 17 augustus tegen 17.00 uur. Het busstation staat vol met mensen die naar huis willen. Dat 220 jaar geleden de opstand van Tula begon bij Landhuis Knip is iedereen vergeten. “Ow jeetje, ik denk er nu pas aan”, zegt een oudere dame beschaamd. “Ik heb de hele dag gewerkt en wil gewoon naar huis.”

In 2010 werd Tula benoemd tot nationale held van Curaçao, maar een echte held wil niet iedereen hem noemen. “Het is mooi wat hij heeft geprobeerd, maar ik zie mensen als Martin Luther King of Marcus Garvey eerder als held.”

Luister hier naar een reportage door Elisa Koek voor Caribisch Netwerk.

Erkenning
De Tula-herdenking in het Rif trok zoals gewoonlijk een paar honderd bezoekers. Dat dit er niet meer zijn, vindt Frank Quirindongo van Platform Slavernijverleden niet erg: “De laatste tijd komen er steeds iets meer mensen en de erkenning groeit. Iedereen die zich inzet voor emancipatie voor burgers, weet dat dit een hele lange weg is dus we worden niet gefrustreerd en gaan gewoon door.”

Beperkt budget
Veel mensen op het busstation blijken geen idee te hebben dat er een viering is op 17 augustus. Hoewel de aankondiging volgens Quirindongo in verschillende media heeft gestaan, geeft hij toe dat de bekendheid beter zou kunnen: “We hebben geen marketingbudget of iets dergelijks: er is simpelweg geen geld voor.”

5 reacties op “Bescheiden viering Tula-dag”

 1. Koningsdag is populairder dan de Tula-dag. De bevolking stemt in deze met de voeten.
  Niks mis mee, geeft duidelijkheid.

 2. Dit is de kenmerkende onverschilligheid van de Curaçaose bevolking die hen in de ogen van vele buitenstaanders tot een onbegrijpelijk en onbeschrijfelijk klagend en laks volk maken. Kun je je voorstellen dat men in bijvoorbeeld Zuid Amerika Simon Bolivar zouden vergeten? Ook ongeschoolden kenen hem! Het is bijna zoiets als beweren christen te zijn, maar kerst te vergeten…

 3. Er schijnt een tassenproducent te zijn die slaventassen ontwerpt en zo vandaag de dag nog meelift met ons slavernijverleden, zou hij ook op het Rif zijn geweest ?

 4. Opvallend. Elke dag klaagt de YDK over slavernij en de makamba kolonialen maar wanneer men zijn verleden gaat eren waar men zo veel last van heeft is niemand in wegen en velden te zien.

  We mogen concluderen dat de slavernij en problemen in het heden dus wel meevalt..

 5. Geschiedenis , moet je mee op scholen beginnen !!