• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

man doodgeschotenCURAÇAO – ‘Wij zijn Antilianen. En dan tel je niet mee.’ Dat was de reactie van één van de buurtbewoners van Mais Jozef, alias Rasta (42). Jozef werd op zaterdag 15 augustus doodgeschoten door een andere buurtbewoner genaamd Michael Duran. Volgens bewoners van de Indische Buurt in Groningen had de moord op Jozef voorkomen kunnen worden.

Dat melden ze tegenover het Dagblad van het Noorden.

Alleen opruimen
Jozef, die al vijftien jaar in de Pandangstraat woonde, werd doodgeschoten tijdens een uit de hand gelopen ruzie. Het slachtoffer en de dader lagen volgens buurtbewoners al heel lang in de clinch. Op de dag van de moord is de politie meerdere keren gebeld. Volgens buren had Jozef nog geleefd als de politie harder had ingrepen. Andere buren lagen namelijk ook overhoop met de dader en hier was de politie volgens hen van op de hoogte.”Ik heb mijn kameraad zien doodgaan. Een goeie jongen en een goede vader. En wat deed de politie? Niets. Die komt alleen maar opruimen.” Een woordvoerder van de politie laat weten dat er ‘al jaren veel aandacht wordt besteed aan de wijk om de leefbaarheid te verbeteren’, aldus de krant.

14 reacties op “‘Wij zijn Antilianen. En dan tel je niet mee’”

 1. Surnam, commentaar 20 augustus 2015. Uw zinspeling duidt aan dat men u niet openlijk classificeerde c.q. niet open met u waren, uit angst voor u, eerbied, “whatever”?
  Ooit heeft Henry Kissinger, gewezen c.q. ex Amerikaans minister van buitenlandse zaken,
  tijdens een interview in Europa (Nederland) gezegd) dat alleen al het bestaan en uitspreken van de benaming allochtoon discriminerend is.
  Conform het laatste VN vingerwijzing, week van 17 augustus – 23 augustus 2015, moet Nederland het, conform de VN, het met discriminatie geladen Sinterklaas feest bijstellen.
  Van de week nog, tijdens een tv programma verklaarde Luis van Gaal hoe hij erg recent na het overlijden van zijn vroegere echtgenote, volgens hem op zijn typisch Nederlands) als Jood en kanker……uitgemaakt werd tijdens een voetbal wedstrijd Ajax…….
  Let wel, het zijn zijn woorden. Luis van Gaal,: “Ik heb overal gevoetbald, als trainer gewerkt onder anderen Spanje, Duitsland en nu Engeland, maar nergens maak je mee waarvoor de Nederlanders bekend staan”.
  In de zomer van het jaar 1967 tijdens een busrit in Hilversum, wilde een KM collega van mij respectvol zijn zitplaats aan een dame op leeftijd aanbieden reactie van de dame???,:” Ik ga niet zitten waar negers hebben gezeten”. ‘Mevrouw, bedankt voor de opvoeding’ , sindsdien hebben wij nooit meer zo impulsief beleefd gehandeld.
  Surnam, ook tegen mij heeft men in Nederland (Koninklijke Marine) nooit zulke woorden gebruikt, men had ontzag? angst? egards? voor mijn lichaamsbouw (kon goed meppen uitdelen) doch wel anderen,:” T…. nu dat je bezig bent met het sneeuwruimen van je auto steek je goed af met het sneeuwachtergrond, T… wat denkt een zwarte als hij een zebrapad oversteekt?, zien ze mij, zien ze me niet, zien ze me, zien we me niet totdat hij over heeft gestoken T… het is bruin en het bromt, wat is het? T… op een bromfiets, T…onder je oksel lijkt het op het achtereind van een rund
  , T… zonnen hoef je niet , je bent al bruin genoeg, T…je hebt ander type haar dan die…met de vingers wrijven over je huid en dan zeggen, het gaat er niet af”.
  Met ander woorden, het is niet expliciet nodig dat men je woordelijk of lijfelijk classificeert
  om met discriminatie bezig te zijn. Ja, ja, wij zijn allen mens en Nederlanders.

 2. De titel van het stuk klopt toch ook! Tijd om daar wat aan te veranderen, niet dan?

 3. haha als het ergens rasistisch is is het wel hier,waar kleine kinderen de chinese ondernemers schaamteloos ”chino” noemen,Macamba is ook al niet zo netjes,en zo kan ik wel een hele pagina volkalken,nee hier moet je je veel laten welgevallen want discriminatie is hier net zo ingeburgerd als onverschilligheid!

 4. @ Fred Schiedam,

  Ja een goede vader om zijn kind te kunnen beschermen.

  Doet me denken aan een heer die een paar geleden zich doodreed en er verschillende wapens in zijn auto lag.

  Reactie van een nicht was. dat hij die bijzich had omdat zijn leven niet veilig was omdat hij van iemand drugs had gestolen… maar was een goede jongen..

 5. @ Surnam schreef: ooit in zijn of haar hoofd gehaald

  Zelfs na 40 jaar zijn er nog genoeg mensen die graag willen dat Bouta terugkeert naar Nederland, ze kunnen die goeie jongen niet missen.

 6. Als kind – mind you! – van zwarte Surinaamse ouders opgegroeid op de Antillen,
  ben ik nergens meer uitgescholden dan op de Antillen.
  Er was altijd wel iets: we waren zwarte makamba’s omdat we thuis Nederlands spraken, ook werden we bosnegers, zwarte piet of ‘zwarte met kroes haar’ genoemd.
  En dat door de zogenaamde echte – ook gekleurde – ‘bon yu di korsow’.

  In Nederland heeft niemand het ooit in zijn of haar hoofd gehaald om te zeggen dat ik geen Nederlander ben. En die pesters van vroeger: die zijn of al jong overleden, hebben allerlei tegenslagen moeten verwerken of schamen zich nu diep voor hun gedrag van vroeger.

 7. Un dia tabatin algun chabalito kanando banda di e barkunen Venezolano.
  Nan jeans tabata jen di buraku, kibra aki aja. Un di e Venezolanonan a komenta,:” Ay, pobres, no tienen mejores pantalones? Miren, tomen i compresen algunos pantalones”. E gainan bibu jiu di Korsow di:” Ta kua l..l… esakinan? Nan no sa ku ta asina e moda ta?” Nan a tuma e sen i a bai kumpra mas di e karsonnan jen di buraku i franja aki i aja.
  Ironia di e esaki ta ku fabrikantenan di panja masha tempu a mira un merkado habrí pa e moda aki i a produsí tal como tal e moda ei. Er was toch vraag naar?

 8. Le Vent, het zijn niet alleen de financiers, producenten, vervoerders verkopers/dealers en dergelijken die schuld hebben aan de gevolgen van het drugsproblematiek, doch ook de gebruikers, die ermee douchen, poederen, het snuiven, oproken “whatever”.
  Het is niet alleen de schuld van een man, als een vrouw in verwachting geraakt, doch is meestal het ondoordachte bereidwillige handelen van beide seksen oorzaak daarvan.
  Zonder vraag naar drugs geen markt daarvoor. Zonder aanbod geen vraag ernaar.
  Dat is nou eenmaal de marktwerking. Vooral alles moet er vraag naar en productie van zijn. Waarom zou men iets produceren waar geen vraag naar is? Waarom naar iets vragen dat niet bestaat?????

 9. “Ik heb mijn kameraad zien doodgaan. Een goeie jongen en een goede vader.”

  Rare cultuur waarin iemand die een vuurwapen bij zich draagt als “goede vader” wordt gekwalificeerd.

 10. Gebruik van drugs tast / beschadigt de mens. Zij die hierin handelen zijn debet aan. Om deze personen als goed mens te kwalificeren gaat mijn denkvermogen gloeien.

 11. Ter zake dit gebeuren zijn er vele versies in de omloop.
  Een opinie, op en – of aanmerking kan ik moeilijk geven, reden waarom ik mij van enig opinie of anders commentaar, onthoud.
  Een ding is zeker, om in de problemen te komen moet je jezelf op probleem oorden en of omgang hebben met of jezelf in de nabijheid van probleem personen bevinden.

 12. Ach ja, denken jullie nou werkelijk dat de Nedrlandse politie dit allemaal kan voorkomen? Wordt wakker, dit is de schuld van de betrokkene zelf, je kunt ook zelf de-escaleren, maar nee, het zijn altijd de lieven jongens die worden doodgeschoten, dat geloof je toch ook gewoon niet meer, je maakt zelf ook ruzie, en doet er zelf ook niks aan, dus dient men de hand in eigen boezem te steken en je niet blijven verschuilen achter wat dan ook!

  Wel typisch Nederlands gedrag, dus hoezo Antilliaan??

 13. @ macamba. Dit heeft niet meer of minder te maken door het fallen van de politie en hun beleid.

  Het is veel erger, want zo zijn de instructies van de politiek als zogenaamde oplossing voor de overbelaste en onderbemande politie. Keuzes maken bij gebrek aan geld voor meer politie.

 14. Sorry buurtbewoner maar uw opmerking is niet gegrond en nu wilt al weer beweren dat u gediscrimineerd wordt
  Volgens mij zijn er vorige week 2 Nederlandse meisjes doodgeschoten door hun ex.Ook zij hadden div.keren gemeld bij de politie dat ze bedreigd warden door hun ex.
  Dit heeft niet meer of minder te maken door het fallen van de politie en hun beleid en heeft niets te maken dat u of het slachtoffer toevallig Antiliaan is.