• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Arthur Donker uit zich vandaag over de praktijken bij het keuringslokaal en het dictatoriaal gedrag, wat hij ook wel het Marvelynsyndroom noemt.

Lees ik net op Facebook dat de keurmeesters van het keuringslokaal weigeren om de AC-busjes te keuren. Dat zijn die vans die acht tot elf passagiers kunnen vervoeren. Dit omdat de chauffeurs allemaal een rijbewijs B hebben en geen rijbewijs D voor grote bussen.

Het eerste wat mij te binnen schoot was dat deze mensen dat niet mogen beslissen. Ze moeten zich beperken tot het technisch aspect van de busjes en de rest aan de politie over laten, omdat ze daar niet bevoegd voor zijn.

Ik dacht gelijk ook aan Marvelyn Wiels, de gravin van het Curaçaohuis, en haar dictatoriaal gedrag wat typisch is van iemand die niet met macht weet om te gaan en dan gelijk de rest die onder haar valt als slaven gaat behandelen.

Volgens mij is er daar in de psychiatrie een technische term voor en geloof ik écht dat deze mevrouw professionele hulp nodig heeft, want dat is duidelijk in het rapport van de ombudsman te lezen, het zou de basis kunnen zijn voor een goede soap.

Dat de zogenaamde keurmeesters van het keuringslokaal zelf hun regels maken is een feit en ik zal hier een paar voorbeelden van geven.
Je auto wordt afgekeurd als je stoelzitting stuk is. Wat dat met het technisch aspect te maken heeft weet ik niet. Je auto wordt afgekeurd als je een reclameframe van (laat zeggen Mitsubishi motors) om je nummerplaat hebt, die wordt gelijk zonder te vragen afgerukt (letterlijk) en als je wat zegt wordt je auto afgekeurd.
Je auto wordt afgekeurd als je een sticker op je voorruit hebt, want het belemmerd je zicht al zit het helemaal rechts onderaan, niet goed, afgekeurd!

De eerste Cadillac met ABS-remsysteem werd afgekeurd want ze vonden dat de wielen geblokkeerd moesten worden tijdens het remmen, ze wisten meer dan de hele GM Motor Division.

Bij de pick-up trucks vonden ze dat de uitlaat recht naar achteren moest en niet naar de zijkant, want stel je voor dat je vlam in de pijp zou hebben, dan zou je iemand zijn benen verbranden die op de stoep loopt, niet wetende dat dat niet meer het geval is sinds het elektronisch ontstekingssysteem is uitgevonden. Nieuwe trucks moesten allemaal de uitlaatpijp afzagen en een rechte pijp hebben. Ze wisten meer dan de hele Ford Motor Muffler Division.

Motoren keuren is een joke. De man gaat een rondje rijden op je motor, komt terug en loopt weg en dan is je motor gekeurd. Hij wilde die van mij afkeuren omdat ik pedalen had die naar binnen klapten, daar is die motor mee uit de fabriek gekomen, was niet goed genoeg voor meneer. Een keer is hij met een hele dure Harley gevallen wat ook een paar centen heeft gekost.

Er zijn geen regels daar en afhankelijk of meneer een kater heeft of niet verzinnen ze regels en misbruiken ze hun positie om te laten zien wie de baas is. Je kan hoog en laag springen, zij bepalen wat wél of niet mag, niet de wet of zo. Iemand heeft mij ooit gezegd, geef iemand een uniform en denkt hij gelijk dat hij God is.

Dat zelfde dictatoriaal gedrag zie je niet alleen in bewakingspersoneel maar over de hele linie. Chefs die eigenlijk niet bekwaam zijn maar toch een hoge positie hebben, en bang zijn dat zij door de mand zullen vallen omdat ze te dom zijn, worden kleine dictators.

Ik zeg altijd dat mensen hier met een minderwaardigheidscomplex een meerwaardigheidscomplex aannemen om zo hun tekortkomingen te verdoezelen.

Als je dat rapport van de ombudsman leest, dan is dat de rode draad wat door dat hele rapport loopt.

Dat dictatoriaal gedrag bij het keuringslokaal werkt niet alleen op de geduldknop van de mensen, maar creëert ook corruptie en dat is vaak genoeg gebleken daar, want het is goed roeien in troebel water.

Maar ja, we vragen er zelf om want we respecteren niet iemand van onze eigen kleur want dan is hij een Bomba die de kont van de blanke baas likt, maar zet je daar een Makamba neer wordt hij koloniaal en slavendrijver genoemd.

Ik blijf lachen op deze klip, want zolang we niet van die slavenmen- en bombamentaliteit af komen zullen we nooit vooruit komen.

5 reacties op “Ingezonden: Het Marvelynsyndroom”

 1. Rob, hier op Curaçao is alles anders, alles mooier en alles smakelijker, daarom is de helft van onze bevolking al naar elders vertrokken en dweilen wij met de kraan dicht anders zou het, god behoede, nog een wat schoner kunnen worden en ja Arthur never a dull moment.

 2. haadverkeersaders = hoofdverkeersaders

 3. Nog nooit een probleem met het keuringslokaal gehad, maar wel meerdere malen met de verkeerspolitie. Wat een druiven zijn dat. Sluiten gewoon haadverkeersaders af zonder een D-Tour aan te bieden. Of staan zo opgesteld dat je er pas na een half uur in de file te hebben gestaan te hebben er achter komt dat je weer rechtsomkeerd moet maken. En vooral niet boos worden, want dan krijg je ‘falta di respet’ naar je oren geslingerd.

 4. De conclusie van het hele verhaal is door dhr. Donker klip en klaar verwoord, had het niet beter kunnen zeggen.
  Men moet op dit eiland eens volwassen worden en af van al die banale ideeën en handelingen anders zal vooruitgang een Utopie blijven.

 5. Je kan ze niet kwalijk nemen , niet capabel genoeg voor de functie en mensen met een kleine geest is moeilijk mee te communiceren , het blijft dweilen met de kraan open