• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

dood politieman sint maartenCURAÇAO – Sint Maarten werd vorige week opgeschrikt door een brutale overval waarbij op klaarlichte dag politieman Gamali Benjamin werd doodgeschoten. Gisteren togen duizenden eilanders naar het centrum van Philipsburg om Benjamin de laatste eer te bewijzen, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een politieman op het eiland het leven laat tijdens de uitoefening van zijn functie.

Indrukwekkende vertoning
De begrafenis van Benjamin was een indrukwekkende vertoning. Duizenden burgers kwamen samen bij het politiebureau, waar een grote poster met de afbeelding van Benjamin werd onthuld. De processie trok vervolgens naar Front Street en stopte kort op de plek waar de politieman werd doodgeschoten. Na een uren durende kerkdienst is Benjamin ten grave gedragen.

Aangeslagen
Minister van Dennis Richardson van Justitie is bijzonder aangeslagen door de doodslag op de politieman. Direct na de schietpartij kwam de vraag op waarom de fietspatrouille waar Benjamin deel van uitmaakte geen kogelvrije vesten draagt.

Kogelvrije vesten
Op woensdag maakte minister-president Marcel Gumbs duidelijk dat die vesten al in april zijn besteld, maar dat de goedgekeurde opdracht vervolgens door ambtenaren zoek is gemaakt. Het resultaat was dat de vesten niet werden besteld. Vier bedrijven aangeboden om ieder het geld voor tien kogelvrije vesten op tafel te leggen.

Daders
De daders van de overval zijn inmiddels gearresteerd, maar dat ging niet zonder commotie. Benjamin werd vorige week neergeschoten rond 13.00 uur, juist toen parlementsleden hun gebouw verlieten na een vergadering. De politici stormden spoedig weer naar binnen nadat de eerste schoten vielen om de hoek van het parlementsgebouw.

Kilo Gotti
De schutter is een 23-jarige rapper die bekend staat onder de naam Kilo Gotti. Een 20-jarige medeverdachte is later aangehouden, evenals drie mannen die deze verdachte onderdak boden na zijn vlucht.

Preventief fouilleren
Minister Dennis Richardson van Justitie heeft snel gereageerd op de situatie met de aankondiging van een serie maatregelen. Zo wil hij motoren, scooters en quads de toegang tot het stadscentrum, waar veel juwelierswinkels zijn gevestigd, ontzeggen. Richardson wil ook preventief fouilleren invoeren – een methode die tegenwoordig op basis van een uitspraak van de Hoge Raad niet langer leidt tot uitsluiting van bewijs.

Vergadering parlement
Het parlement heeft afgelopen maandag achter gesloten deuren over de situatie vergaderd; deze bijeenkomst wordt morgen voortgezet – ook achter gesloten deuren. De beslissing om dit zo te doen is genomen door de voorzitter van het parlement en niet door de ministerraad. Binnen het parlement is weerstand tegen de beslotenheid.

Oorzaken
Het sentiment onder politici is dat nu ‘de achterliggende oorzaken’ van het toenemend geweld moeten worden aangepakt. Minister Rita Bourne-Gumbs van Onderwijs wees deze week naar de ouders: “Het begint bij jullie. Jullie moeten niet denken dat Sint Maarten of wie dan ook die verantwoordelijkheid overneemt.”

Economische situatie
De economie en de starre arbeidsmarkt worden ook genoemd. De werkloosheid onder jongeren is nog altijd rond de 25 procent. Het kabinet is van plan een zogeheten counterpart beleid in te voeren, waarbij bedrijven worden verplicht voor managementposities waarvoor buitenlands krachten worden ingehuurd een lokale counterpart in dienst te nemen en op te leiden.

Foto: Milton Pieters

www.versgeperst.com