• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CubaCURAÇAO – Een financiële delegatie uit Curaçao is aangenaam verrast door de open en warme ontvangst in Cuba. Er wordt gewerkt aan de oprichting van een taskforce die gaat bekijken welke rol Curaçao op economisch gebied kan gaan betekenen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Na 54 jaar wordt de Amerikaanse vlag morgen gehesen bij het Amerikaans consulaat in het Cubaanse Havana. Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken zal de hand van president Raúl Castro schudden. Een historisch moment dat vooral op economisch gebied vooruitgang moet gaan brengen.

Concurrent
Een moment waar Curaçao bij moet zijn, vindt ambassadeur van het Koninkrijk in Cuba Norbert Braakhuis. “Cuba is op dit moment aan het ontwaken. De Cubaanse economie is nu gehandicapt maar de groei gaat zeker aantrekken. Dat heeft een impact op het hele Caribisch gebied. Een geduchte concurrent van de eilanden op het gebied van toerisme, maar ook een fantastische markt als je kunt samenwerken.”

Heel helder
Een Curaçaose financiële delegatie ging begin juni onder leiding van premier Ivar Asjes alvast naar Cuba, waar zelfs een ontmoeting met Raúl Castro mogelijk was voor de premier. Anushka Cova ging mee naar Havana namens de Curaçao International Financial Services Association (Cifa). “De Cubanen waren heel open en helder. Ze gaven gelijk aan ons nodig te hebben om internationaal verder te kunnen.”

Kennisoverdracht
Cova kreeg van de Cubanen ook te horen dat er veel landen interesse tonen. “De vice-president van de Raad van Ministers van Cuba wil voor november een concreet plan van de taskforce, zodat duidelijk wordt op welke terreinen we kunnen gaan samenwerken. Denk aan telecommunicatie, investment banking, technologie. Er is ons specifiek om kennis gevraagd, of we seminars kunnen organiseren. We gaan kijken welke bedrijven dat zouden willen doen, want het is toch een investering.”

Handelsmissie
De Kamer van Koophandel op Aruba heeft inmiddels een handelsmissie naar Cuba achter de rug en niet onverdienstelijk, aldus Roxanne Wolff van de KvK Aruba. Vierendertig ondernemers gingen mee naar Havana. “Bouwbedrijven, telecommunicatie, consultancies, retail, bedrijven in de toeristische sector, de delegatie was heel uitgebreid. Cuba kan een risico zijn voor Aruba op toeristisch gebied, daarom zijn we gaan kijken wat Cuba te bieden heeft en waar we elkaar kunnen versterken. Een aantal ondernemers heeft al MoU’s ondertekend.”

Overeenkomst
Tussen de KvK op Aruba en in Cuba is al een overeenkomst getekend, aldus Wolff. Ambassadeur Braakhuis prijst dit: “Je moet er bij zijn op het moment dat het in beweging komt en niet als het eenmaal draait, dan ben je te laat.”

KvK
De belangstelling van de Kamer van Koophandel (KvK) op Curaçao is vooralsnog minder. Billy Jonckheer van de KvK: “Voor ons is het belangrijk om te werken aan markten als Colombia, Brazilie en Panama. Er gebeurt veel in de regio, als bedrijf moet je zelf beslissen welke markt voor jou nu belangrijk is. Cuba is zeker een investering, maar ik denk niet dat het snel zal gaan, hopelijk binnen een jaar of twee.”

Ervaring
Ambassadeur Braakhuis hoopt dat Curaçao zich zo goed en snel mogelijk organiseert. “Cuba moet heel veel nog uitvinden, denk aan digitalisering en informatisering van de gemeenschap. Een financieel centrum, om maar eens wat te noemen. Maar ook op het gebied van toerisme: hoe ga je om met cruiseschepen? Deze ervaring is aanwezig op onze eilanden. Door de oude familiebanden ligt er bovendien een natuurlijke basis voor toenadering. Het is niet alleen goed voor Cuba maar ook voor Curaçao.”

9 reacties op “‘Boodschap Cuba is helder, ze hebben Curaçao nodig’”

 1. Ja, ja, Bartje, ,:”In het land der blinden is eenoog de koning.
  U denkt toch niet dat u de eenoog bent en alle anderen , inclusief Curaçao en Cuba, blinden zijn? Weer eens iemand waarvan het pessimisme, als het Curaçao betreft, afdruipt?

 2. Zodra persoonlijk profijt ( hoe begrijpelijk ook) de kop opsteekt wordt de mening omgebogen..
  Zeggen de Cubanen ook wat ze van Curacao nodig hebben?.
  En kan Curacao dat dan leveren??
  Laat Curacao meer eerst de hand in eigen boezem steken…ze kunnen niet eens hun eigen boontjes doppen, laat staan die van een ander !!
  Veel praatjes maar niet of nauwelijks uitvoering 🙁
  Maar ach….in het land der blinden is …..jawel

 3. “Cuba heeft Curacao nodig”: Doet mij denken aan een speelfilm (uit 1959) met Peter Sellers, getiteld “The mouse that roared”.

 4. Heb er familieleden wonen die ik nooit heb mogen kennen. Zie ernaar uit. Wie ben ik om te zeggen dat Curaçao de Cubanen niets te bieden heeft, ,,,, als de Cubanen dat zelf zeggen?
  De wereld is van iedereen. Alleen het opgebouwd systeem van het leven daarop is van degenen die dat op heeft gebouwd.

 5. Wil Curacao niet verder springen dan de polstak lang is? We hebben ook de Chinezen nog, die ons nodig hebben of biedt Curacao zichzelf aan als hub voor de Chinezen naar Cuba?

 6. Een mooie droom maar volstrekt onrealistisch. Miami en eilanden die veel dichter bij Cuba liggen, kunnen Havana veel meer informatie bieden dan Curacao, wat cruiseterminals etc.. Bovendien zal de traagheid en laksheid op dit eiland geen toegevoegde waarde zijn voor Cuba, v.w.b. telecommunicatie, retail en bouwtechnologie. Aldog dit eiland voorop loopt op deze terreinen hahaha

 7. De goede verstaander heeft een half woord nodig:
  Boodschap Cuba is inderdaad glashelder: Curacao is beleefd met lege handen naar huis gestuurd, Aruba heeft direct spijkers met koppen geslagen. Hoe kan het ook anders? Een delegatie sturen die niets te bieden heeft behoudens nietszeggende wollige taal. “Cuba moet nog veel uitvinden. Denk aan digitalisering en informatisering van de gemeenschap”. En daar wil Curacao ze mee helpen? Hahahahahahaha!!!!! Hoe dan? Iedereen weet dat de economie van Curacao – continue in recessie – niet te raken is door cybercrime, stroomuitval en system crashes. Het enige wat hier de economie in een slag plat kan leggen is een acuut tekort aan kopieerpapier, nietjes, stempelinkt en zegels. Kortom, het enige resultaat is wederom een gratis snoepreisje van een aantal incapabele landsbestuurders die op een zielige wijze hun missie proberen te verkopen aan het volk. Als ware het imbecielen die krantekoppen voor waar aannemen. Nos mes por? Nog niet misschien. Welterusten stumperds.

 8. We gaan het beleven , misschien toch leukvoor de cubanen die hierzitten .
  Of is toen alles opgelost ?

 9. Ach ja,, kunnen de heren politici weer leuke snoepreisjes declareren, want Curacao heeft Cuba werkelijk helemaal niets te bieden, ze kunnen zelf niet eens een economie draaiende houden, laat staan een andere hierover adviseren…wat een giller zeg!!!