• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Tur Wowo Riba Bo1CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in samenwerking met andere ketenpartners een lijst opgesteld met jeugdige veelplegers van high impact crimes. Dat meldde Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong vandaag tijdens de conferentie van ‘Tur Wowo Riba Bo’. Het project heeft als doel het aantal jonge recidivisten te doen afnemen.

Minister Nelson Navarro van Justitie en enkele andere partners kwamen ook aan het woord tijdens de conferentie.

40 Jongeren
Op de lijst staan op dit moment zo’n 40 jongeren. Het project ‘Tur Wowo Riba Bo’ is in het leven geroepen om jonge recidivisten een tweede kans te bieden door ‘een combinatie van straf, zorg en perspectief’. Het gaat hierbij om een persoonsgerichte aanpak waarbij de deelnemende partijen nauw samenwerken. Het project is eerder dit jaar ingevoerd op Curaçao in navolging van de Top 600 in Amsterdam.

Minder atrako’s
De Jong haalde in een toespraak het volgende voorbeeld aan om het gewenste effect van het project duidelijk te maken: “Stel dat onze 40 Top C-deelnemers gemiddeld tien overvallen of straatroven per jaar plegen, waarvan een groot deel tot nog toe niet wordt opgelost, of waarbij soms niet eens meer aangifte wordt gedaan. Als wij in staat blijken te zijn om een kwart van deze Top C-deelnemers door een combinatie van straf, zorg en het bieden van perspectieven langdurig te weerhouden om strafbare feiten te plegen, dan scheelt dat op jaarbasis al 100 atrako’s”, aldus de Jong.

Randvoorwaarden
Om te kunnen realiseren zijn er volgens de Jong wel bepaalde randvoorwaarden. Zo stelt hij dat er sprake moet zijn van een goede samenwerking tussen de verschillende actoren die deelnemen aan het project. Informatie-uitwisseling over de deelnemers is daarbij essentieel. Daarnaast moet er volgens hem een bestuurlijk draagvlak worden ontwikkeld. Ook moet er een goede afstemming en rolverdeling tussen de ketenpartners zijn.

Tur Wowo Riba Bo

2 reacties op “‘Top C-lijst moet high-crime delicten verminderen’”

 1. Tja.. In Nederland kan je ze nu niet meer onopvallend kwijt zoals vroeger.

  Maar we besteden wel weer aandacht aan de verkeerde kant.
  Want dit lijkt meer op de gezonde kip slachten om soep te koken voor de zieke..

  De fout de men maakt is dat men denkt op gelijk niveau te communiceren.
  Het probleem is dat die groep het leed van anderen niet interesseert.
  En de omgeving waarin ze zitten intresseert zich ook niet voor hen.
  Dus je moet norm besef bij gaan brengen maar ook voor de omgeving.
  En norm besef moet voor iedereen gelden dus ook voor alle publieke figuren.

  Maar eerst moeten er gezorgd worden dat de pak kans dramatisch omhoog gaat.
  Controle. Want anders kan je leuke praten maar achter je rug wordt de tent wel afgebroken.

  Stel dat wel alle jongeren die geen atraco’s of andere zaken plegen nu eens elk jaar 1000 naf extra geven en een nieuwe laptop en een mooie school met airco.
  En een gratis vakantie.. Wardeer positief gedrag meer.

  En laten we die groep die dat niet doet doet maar met (nek) gps bandjes herkenbaar maken en inderdaad community werk laten doen. en zet er maar een tellertje op die aangeeft hoe lang nog. En gedraag je je slecht dan gaat het tellertje omhoog en anders omlaag. En hou exact in kaart waar die gpsjes uithangen. En nee geen mambo of andere feesten.
  Net als een alcohol slot. heb je dat in je auto dan weet ook iedereen hoe laat het is.

  Of zouden die “Keten” ” Partners” die natuurlijk met fondsjes en zakjes geld moeten worden gespronserd hier en daar dingen tussen de mazen laten weg druipen richting de gulle hand van de sponsor ?.

  Beter gewoon zorgen dat voor de hele jeugd er goede scholing is en perspectief en geef ook zelf het goede voorbeeld als politici een steel ook niet meer. Gebeurt fdat wel dan 100% oppak kans.
  Voor politici zou ook moeten gelden Tur Wowo Riba Bo’

 2. Waarom worden deze 40 kriminelen niet in een her-opvoedingskamp gezet waarbij ze hard moeten werken, disipline leren en intussen geen attrako’s kunnen plegen?
  Scheelt 400 atrako’s per jaar.