• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

lezing (DICK DRAYER)CURAÇAO – Curaçao is op weg naar een ‘Judeska economie’. Dat zegt Runy Caldera, voorzitter van de Association of Dutch Caribbean Economists. “We weten niet wat we doen, waarom we er zijn en wie we moeten helpen. De klant zal zijn hamburger nooit krijgen, aldus Caldera.

De dienstverlening op het eiland doet volgens Caldera denken aan de Judeska figuur van de komiek Jandino: het is niet afgestemd op de klant. Interne processen, in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid, zijn niet ingericht op de klant. Dat is een van de redenen dat Curaçao te weinig exporteert.

Dick Drayer was bij de Economenclub. Luister hier naar een reportage voor Caribisch Netwerk.

Stagnatie
Afgelopen zaterdag hield de Economenclub, zoals de Associatie zich gewoonlijk noemt, een publieke bijeenkomst om te praten over de toestand van de economie van Curaçao. Die stagneert voor het derde jaar op rij en zag over de laatste tien jaar een gemiddelde jaarlijkse groei van een slechts een half procent. “Niet genoeg om de dromen die ons land heeft te realiseren”, zegt Candice Henriquez, hoofd research bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Minder bureaucratie
Zij denkt dat er op korte termijn veel winst valt te halen in het verminderen van de bureaucratie en de administratieve lasten bij de overheid. En een investering in het onderwijs voor de lange termijn. Haar collega-sprekers, econoom Rob van den Bergh en bankdirecteur Leo Rigaud onderschreven dat, maar vinden dat er meer nadruk gelegd moet worden op ondernemerschap.

Korte termijn
Leo Rigaud, directeur van de SFT-bank is vooral geïnteresseerd in korte termijn projecten die de economie een enorme boost kunnen geven, zoals de bouw van het nieuwe ziekenhuis, het Marriott Courtyard, de uitbreiding van de luchthaven en de tweede megapier. “Die leveren een significant aandeel in het bruto nationaal product op en zijn dus belangrijk om de economie aan te jagen.”

Foto: Dick Drayer

4 reacties op “Curaçao op weg naar een ‘Judeska-economie’”

 1. Zolang de mensen te lui zijn op voor de duivel te dansen en/of werken als een noodzakelijk kwaad zien en/of liever op een illegale manier aan geld komen, dan is er met dit land niks beters te bereiken dan nu het geval is.

  Het is puur een metaliteits kwestie, en die is bij velen gewoon verrot!!

  Het gaat nog generaties duren om het te veranderen, maar helaas is de wil er niet eens, dus gaat het ook niet gebeuren.

  Ik accepteer, dat het de charme is van de Caribbean, en over 50 jaar bestaat dit eiland nog gewoon, met dezelfde problemen, dezelfde goed plannen, hetzelfde geklaag en dezelfde hoeveelheid mensen die er niks van maken!!

 2. Eiland zonder visie en dat begint van bovenaf en werkt door naar beneden .
  Als de dirigent slecht is , dan speelt het orkest vals !!!

 3. Het eiland Curaçao heeft dromen!! Hebben de mensen die het op wonen dit ook? Het eiland droomt van een schoon woonmilieu, geen overbevolking, geen vervuiling van lucht grond en water, verloedering. Het eiland wil zijn grandeur terug van voor de ontdekking. Het kan allemaal als de bewoners hun oren te luisteren leggen naar de geluiden van mama tera. Genoeg is genoeg. Een multinational zullen we nooit worden, maar wel een uniek, duurzaam Isla di corsow. Als we in het hier en nu die droom uitdragen zal ons BNP ook stijgen. Cu respect pa NOS Isla.

 4. WE ZIJN OPWEG NAAR EEN BLABLA hahahahahahah,daar zitten we al heel lang in hoor,laatst hoorde ik ook dat de economy-minister Punda aantrekkelijker wil gaan maken,
  ongelofelijk wat je hier dagelijks leest!