• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

524476_453884857977716_1057007642_nCURAÇAO – “Mijn kleindochter Djenaeya werd na een vlekkeloze zwangerschap’ op Goede Vrijdag geboren. Amper twee dagen later overleed ze.” Yve Wurth besloot haar verhaal over het contrast tussen de zwangerschap en de situatie na overlijden van haar kleindochter op papier te zetten. Er ging namelijk enorm veel mis.

“Het was een heftig proces”, zo vertelt Wurth.

Eerste Paasdag
Inmiddels is het bijna vier maanden geleden dat Djenaeya kwam te overlijden op Eerste Paasdag. Twee dagen na geboorte verloor de dochter van Yve, Djelay, haar baby door een zuurstofgebrek tijdens de bevalling. De bevalling bleek te zwaar te zijn geweest voor de Djenaeya. “Ik heb 3,5 uur lang een weeënstorm gehad”, vertelt Djelay. “De baby zat daarnaast ook even vast in het geboortekanaal.” Bij een weeënstorm komen de weeën zo snel achter elkaar dat ze moeilijk zijn op te vangen.

Onnodige misstanden
“Er is enorm veel in ons leven veranderd”, vertelt Wurth. “Je komt als gehele familie in een heftig proces terecht. Met name na het overlijden van Djenaeya ging er enorm veel mis. Dit was allemaal niet nodig geweest als er goede informatie was verstrekt, er beter was gecommuniceerd, én als er meer empathie was getoond.”

‘Bijzonder proces’
Ze besloot haar verhaal te doen in een boek. “Voor mij was het een bijzonder proces om dit boek te schrijven. Ik schreef het vanuit mijn gevoel en mijn rol als oma en betrok iedereen erbij. Het boek is pijnlijk eerlijk, verdrietig, blij, open, kwetsbaar, mooi, hartverscheurend maar er denderden ook lachsalvo’s door het huis. Ik beschrijf het leven van Djenaeya, haar ouders maar ook dat van de familie, vrienden en verloskundigen er omheen.”

Stichting
Yve en haar dochter Djelay besloten hun verdriet echter om te zetten in kracht. De eerste stappen voor het opzetten van een stichting zijn al gemaakt. Er is volgens Wurth namelijk geen goede informatie op Curaçao als je je kind kort na geboorte verliest. Zowel Wurth als haar dochter merkten op dat er een gebrek is aan communicatie, nazorg (zowel in fysiek als psychisch opzicht) en er is geen rouwbegeleiding of een plaats waar je heen kunt gaan als je verdrietig bent.”

Hard nodig
“Een stichting die zich inzet voor vrouwen die hun kind na geboorte verliezen, is dus hard nodig”, aldus Wurth. Ze hoopt met Stichting Djenaeya andere mensen een helpende hand te kunnen bieden. “In Nederland is er heel veel op dit gebied en op Curaçao is er niets. Het lijkt ons als gehele familie dat dit anders kan; er is immers ook een weg van het midden.” Wurth heeft het boek dan ook geschreven om de financiële middelen te verwerven die nodig zijn om de stichting draaiende te houden.

Boek
Het e-book ‘Mama’s Noenoe en papa’s Princess’ is vanaf 11 augustus verkrijgbaar in pdf-formaat. Het boek zal tevens verkrijgbaar zijn via Bol.com. In het boek wordt het verhaal beschreven van de zwangerschap van Djelay, de bevalling, het overlijden van haar baby, een nare nasleep en rouw over een periode van drie maanden. Het boek kost 30 gulden. Wurth heeft bewust gekozen voor een e-book omdat dit niet veel geld kost. De volledige opbrengsten gaan naar Stichting Djenaeya. Mocht je het boek willen aanschaffen of meer informatie willen, dan kun je een email sturen naar info@djenaeya.nl.

www.versgeperst.com