• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Jeanine Hennis-PlasschaertCURAÇAO – Milieuorganisatie SMOC heeft een brief gestuurd naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Eind juni liet ze weten dat de GGD begin 2016 de luchtkwaliteit gaat meten op Curaçao. In de brief eist SMOC opheldering over het politiek-bestuurlijk gevolg hiervan voor de Isla-raffinaderij.

De metingen naar de luchtkwaliteit worden verricht naar aanleiding van klachten van het defensiepersoneel dat in 2013 in Julianadorp woonde. Het onderzoek wordt uitgevoerd door GGD Amsterdam in opdracht van de minister van Defensie.

Achttien doden
SMOC vindt het een goede zaak dat er nog meer structurele metingen worden verricht. “Dit brengt onherroepelijk met zich mee dat er nog meer belastende informatie voor de Isla boven tafel komt”, aldus SMOC. Wel wil de organisatie de minister erop wijzen dat er al heel veel bekend is hierover. Zo is uit het rapport ‘Economic Value of Strategic Options for Refineria di Kòrsou’ van het Europese consultancy- en onderzoeksbureau Ecorys gebleken ‘dat er jaarlijks minimaal achttien vroegtijdige doden onder de rook van de Isla zijn te betreuren en dat duizenden mensen een beroep moeten op de gezondheidszorg’, zo schrijft SMOC in de brief.

Geen gevolgen
Dit rapport heeft tot op heden echter geen gevolg gehad voor de raffinaderij. “De Isla is hier nimmer voor tot de orde geroepen”, zo meldt SMOC. De milieuorganisatie wil zodoende weten wat voor stappen Hennis-Plasschaert denk te nemen nadat er nieuwe metingen zijn verricht.

Whiteman
Hennis-Plasschaert heeft de brief doorgestuurd aan minster Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu & Natuur, Statenvoorzitter Mike Franco, de Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vaste Commissie voor Defensie.

www.versgeperst.com