CURAÇAO – “Waarom zou ik in Nederland gaan studeren als het ook hier kan? In Aruba hoef ik tenminste geen kamer te huren en ben ik gezellig bij mijn familie.” Dat zegt de 18-jarige Linso van der Burg. Hij slaagde dit jaar voor zijn eindexamen.
Van der Burg besloot in plaats van een vervolgstudie in Nederland, een studie bedrijfseconomie te gaan volgen aan de Universiteit van Aruba (UA). Hij is niet de enige. Dit jaar hebben tenminste 144 studenten ervoor gekozen om een studie te volgen in Aruba of ergens anders in de regio, zo meldt Caribisch Netwerk.
Kijk hier naar een videoreportage door Jackeliene Geeve:
Meer kansen
Ook de 17-jarige Jorge Pietersz kiest ervoor om voorlopig nog even in eigen land te blijven. Hij vindt zichzelf te jong om al naar het buitenland te gaan. “Als ik straks achttien ben, wil ik wel gaan”, zo lacht Pietersz. “Ik vind het spannend, ik ben nog nooit in Nederland geweest maar er zijn daar toch meer kansen, denk ik. Zeker als ik straks een master wil volgen.”
Stress
Dat de overstap naar een ander land, cultuur en nieuwe school inderdaad spannend is, beaamt Robin Lake. Vorig jaar waagde ze zelf de overstap. Aan de universiteit van Maastricht startte ze de studie Geneeskunde. “Ik wilde het al heel lang maar na een paar maanden in Nederland bleek het te stressvol voor me. Een nieuwe cultuur, mentaliteit van de mensen. Ik miste mijn familie heel erg. Daarom besloot ik terug te keren en hier aan de studie bedrijfseconomie aan de UA op te pakken.”
Studie-avontuur
In totaal gaan dit jaar 254 studenten het studie-avontuur aan in Nederland. Afgelopen weekend zijn de eerste twee groepen vertrokken. Morgen vertrekt de derde en laatste groep. Linzo van der Burg neemt nog een duik in het zwembad. Hij is blij dat hij zijn studie onder de Arubaanse zon kan beginnen.
@dwindt, Nederlanders zijn een van de weing landen waar men meerdere talen spreekt dus je verhaal klopt niet. Nederland zit vol met internationale studenten van Mexico tot China.. dus met de discriminatie valt het wel mee.
En voor iedereen is er werk en een stage maar je zal er hard voor moeten werken! en niet elke dag een tiki laat komen
Gelijk hebben ze. De Nederlanders studeren ook in hun eigen land en behalve Oh Oh Gerso vakanties zijn ze ook erg beperkt in hun denken en hun taal vergeleken met andere West Europeanen. In Nederland wacht hun discriminatie, vervreemding, eenzaamheid, heimwee etc etc op. Blijf lekker thuis. Lekker veilig. Dat is een psychologisch fundament voor succes.
Nederlandse studies staan ook niet hoog aangeschreven en de studiekosten zijn het hoogst in Europa. Verder is er weinig stage e.d. mogelijk n.a.v. kleur, het niet perfect kunen spreken van het Nederlands en andere onzin dat niks te maken heeft met werk kwaliteiten
Ik vind het verstandig dat deze mensen kiezen voor studeren in eigen land, vooral de leeftijden die worden genoemd.
Ook omdat in 1 zin de jongere zelf erkent dat hij te jong is om van huis te gaan, goed gezien.
Nederland is tegenwoordig niet het land waar, zo als vroeger, de ”bursaal, student”‘ aan alle kanten werd opgevangen en begeleid, tegenwoordig is het ”fend for yourself’, dus als men niet erg zelfstandig kan functioneren zeg ik blijf lekker bij moeders en studeer ”thuis”..
Blijft ook nog het onderdeel Nederlandse taal die niet voldoende door de ”Antilliaanse” student wordt beheerst, 2e punt van moeilijk meekomen in Nederland.
Al met al als je de studie op de ”Antillen” kan volgen Doen.!
Tsja, het niveau van opleidingen in Nederland ligt natuurlijk wel een stuk hoger voor wat hetzelfde opleidingsniveau zegt te hebben op de eilanden. De berichten zijn toch telkens weer hetzelfde.
De beursalen komen veelal weer terug naar de eilanden zonder opleiding te hebben afgemaakt met hoge schulden, teveel stress in Nederland, teveel en te hoge studiedruk en een slechte aansluiting van opleidingen op de eilanden met die in Nederland. Wat ook erg natuurlijk is voor de faciliteiten van een eiland afgezet tegen die van een land.
Je moet wel concluderen dat wat op de eilanden doorgaat voor een MBO / HBO of Universitaire opleiding dat die opleiding vergeleken met Nederland zeker niet dat niveau heeft. Daarbij hebben de eilanden natuurlijk ook een veel beperktere keuze aan studies / opleidingen.
“Waarom zou ik in Nederland gaan studeren als het ook hier kan?”
Nou….misschien voor wat extra levens ervaring, mensenkennis, minder wereldvreemd worden etc.?
Er zit een bizar groot verschil, in positieve zin, tussen mensen die in Europa of VS hebben gestudeerd/gewoond en de mensen die misschien 3x van het eiland af zijn geweest in hun leven dus ga niet vragen of studeren in het buitenland goed voor je is.