CURAÇAO – Mensen die de corruptie binnen Korrektie Instituut Aruba (KIA) willen aanpakken, worden zo snel mogelijk weggewerkt, zo meldt Caribisch Netwerk. Logisch ook, sommige medewerkers verdienen duizenden guldens per maand op de zwarte markt binnen de gevangenismuren.
Dat schrijft de gedetineerde Johannes Span Ospino (35) in een brief vanuit zijn extra beveiligde cel in KIA. Oud KIA-manager Charlene Oduber bevestigt zijn verhaal. “Ik kreeg geld aangeboden om mijn mond te houden.”
Luister hier naar een reportage van Jackeliene Geeve.
‘Bad business’
Iemand die de corruptie wil aanpakken, zoals voormalig directeur Trudy Hassell, is ‘bad business’ voor zowel bewaarders als gevangenen, zo legt Ospino uit. “We praten over serieus geld, soms wel tienduizend florin per man per maand. Mensen hebben geen zin in iemand die de zaken op orde komt stellen.”
Oorlog
Hassell werd vorige maand, op verzoek van een onafhankelijke onderzoekscommissie, uit haar functie als gevangenisdirecteur gezet door Justitieminister Arthur Dowers. De commissie concludeerde dat er tussen het personeel van KIA en Hassell ‘een ernstige situatie’ was ontstaan. Span Ospino zag dat naar eigen zeggen al aankomen. “Ze waren openlijk een oorlog begonnen tegen deze Iron Lady. Ik heb haar gewaarschuwd. Ze vormde een bedreiging voor de corruptie binnen KIA dus ze liep een risico.”
Meerdere telefoons
Span Ospino is tot acht jaar celstraf veroordeeld voor leidinggeven aan een criminele organisatie. Ospino werd op de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) geplaatst na een ontsnappingspoging. “Ik weet alles van de corruptie af. Voordat ik op de EBI terecht kwam had ik niet één, niet twee maar minstens drie telefoons in mijn bezit.” Volgens Ospino zijn drugs en telefoons belangrijk voor de gedetineerden. “Het is het enige middel om de verveling tegen te gaan want er is hier niks, maar dan ook echt niks te doen.”
Weggewerkt
Ook Oduber zegt te zijn ‘weggewerkt’ uit KIA omdat zij orde op zaken wilde stellen. “Er wordt zoveel KIA binnengesmokkeld. Daar zijn ook beelden van. Het is moeilijk om het probleem aan te pakken want mensen zijn bang. Ik heb het niet alleen over bewakers en beveiligers maar ook over medewerkers hogerop in de organisatie” Zelf maakte Oduber zich niet geliefd omdat zij het vermoeden had dat er mensen werkten op posities waar ze niet voor opgeleid waren. “Ik denk dat diploma’s vervalst waren maar zodra ik om onderzoek vroeg moest ik weg.”
Chaos
Minister van Justitie Arthur Dowers weet dat er illegaal geld wordt verdiend binnen de gevangenismuren. “Ik kan niet anders dan aannemen dat de mensen die zich hier schuldig aanmaken blij zijn als KIA een chaos blijft. Ook kan ik mij voorstellen dat zij mensen die de boel op orde proberen te krijgen liever zien vertrekken. Maar ik denk niet dat zij ook daadwerkelijk de macht hebben om dat voor elkaar te krijgen.” Dowers wil de corruptie wel aanpakken. “Als we nu niet in staat zijn om het uit te bannen of te voorkomen, zal dit nog heel lang voortduren.”
is het dan nu verstandig om die”onafhankelijke” onderzoekscommisie te laten onderzoeken?! minister Dowers erkent de situatie en dan nog ontslaat hij deze “ïron lady” het moet niet gekker worden!
Ja, de misdaad is wijdverbreid zowel in de Arubaanse, als de Curaçaose gevangenis(sen), en zelfs onder personen die een voorbeeld zouden moeten zijn in het hoog houden van de wet. De regering doet te weinig gedaan om het gerechtelijk apparaat snel en efficiënt te laten werken. Voor gevangenbewaarders is het erg verleidelijk om steekpenningen NIET aan te nemen. Zoals The Godfather zei: I’ll make him an offer he can’t refuse. Sommigen die het probleem van de toenemende misdaad bestuderen, zeggen dat het niet de strengheid of de mildheid van de wetten is die bepaalt in welke mate de misdaad toeneemt. In plaats daarvan, zo zeggen zij, wordt er minachting voor de wet gekweekt doordat de rechtbanken ongelijke vonnissen vellen, terwijl bovendien corruptie bij het strafproces veel tot het probleem bijdraagt en de gevangenissen zelf in vele gevallen kweekplaatsen van criminaliteit zijn. Let wel, ook seksuele gewelddaden zijn aan de orde van de dag aldaar. Het dagelijkse thema van de gesprekken in de KIA is welke misdaden ze hadden gepleegd en welke misdaden ze gingen plegen. Wel wel. Er bestaat een regelmatige uitwisseling van ervaringen, bekwaamheid en methoden die de crimineel toerustte om ervoor te zorgen dat de volgende keer de misdaad zou lonen. Een kwaaddoener (die nog steeds in dienst is) merkte op: “Je zou er beter uit moeten komen dan dat je erin gaat, maar…… je komt er slechter uit”. Bezorgdheid over dergelijke en meerdere verontrustende omstandigheden, en vooral om de situatie te verbeteren die daar heerst, heeft tot niets geleid, tot NADA. Als deze wetten en regels gewetensvol zouden worden uitgevoerd, zou een groot aantal misdadige medewerkers, vooral degenen die voor het eerst een overtreding hadden begaan, hervormd worden tot fatsoenlijke leden van de maatschappij die tot het algemene welzijn bijdragen. Dus deze criminele directeur(en) en werknemers moeten eerst bij zichzelf beginnen voordat zij anderen helpen. Eerst bij zichzelf te rade gaan. Dergelijke hervormingsprogramma’s zoals bij de KIA hebben dus ongetwijfeld een beperkte mate van succes, afhankelijk van de ijver óf het gebrek aan ijver waarmee de betrokken criminele functionarissen directeur(en) zich ervoor inzetten.