• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

dijkhoffCURAÇAO – De detentiecapaciteit op Sint Eustatius wordt uitgebreid met twaalf cellen. Dat meldt Caribisch Netwerk. Achter het huidige politiebureau wordt een nieuw cellenblok gebouwd. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.

Het plan van Dijkhoff is een alternatief voor een Statiaanse gevangenis, waarvan een tijdlang sprake was. In het Nederlandse gevangeniswezen wordt bezuinigd en gaan gevangenissen dicht. Het lag niet voor de hand dat in Caribisch Nederland de capaciteit wél een gevangenis zou verrijzen.

Praktisch bezwaar
De nieuwe cellen zijn bedoeld voor volwassenen, waaronder eventueel ook vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting. Voorheen werd elke gedetineerde naar Bonaire overgebracht. “Dat had een praktisch bezwaar, namelijk dat er zoveel heen en weer gevlogen werd. Dat was duur en kostte ook veel personeel”, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Bonaire
De uitbreiding houdt niet voor iedere Statiaanse gedetineerde een verbetering in. Voor langgestraften verandert er niets. Mensen in preventieve hechtenis of die een gevangenisstraf van minstens zes maanden aan hun broek krijgen, moeten hun straf uitzitten op Bonaire uitzitten in de JICN (Justitiële Inrichting Caribisch Nederland). Ook het handjevol minderjarigen dat een vrijheidsstraf krijgt, moet die op Bonaire uitzitten.

Afweging
“Korte straffen worden lokaal uitgevoerd en langere straffen besteed je uit. Het is een praktische afweging geweest, die heeft vooral met de capaciteit te maken”, licht het ministerie toe.
De nieuw te bouwen cellen zijn waarschijnlijk in 2017 klaar.

www.versgeperst.com